TEMA: Seniorarkitektur
Demografien går mod en større andel af ældre i befolkningen. Det stiller krav til mere fleksibel arkitektur af høj kvalitet, hvor seniorer kan blive boende i mange år, selvom deres behov ændrer sig. Diskrete designtiltag kan for eksempel gøre det muligt at omdanne et helt almindeligt hjem til en plejebolig.
Her på temasiden kan du læse om arkitektur til både ressourcestærke ældre og dem med brug for mere pleje. Tag også med til vellykkede eksempler på ældreboliger, der er både hyggelige, æstetiske og funktionelle.
Læs desuden, hvordan Troldtekt akustikplader kan være med til at skabe sunde, komfortable og robuste rammer i boliger til seniorer – og hvordan den gode akustik kan blive en integreret del af et karakterfuldt design.
Flere generationer under samme tag stiller høje krav til arkitekturen
Stærke relationer, økonomisk bevidsthed og lavere klimaaftryk. Der er mange plusser ved at indtænke flere generationer i offentlige byggerier. Men generationsbygningerne stiller også store krav til arkitekturen, indretningen og logistikken.
Læs mere i interviewet med Magnus Anclair, som er grundlægger af netværket Forum Bygga Skola.
Læring og livsglæde for børn og ældre
I Randers ligger Huset Nyvang, der under ét tag samler både plejehjem og integreret daginstitution. Projektet er et af de første af sin slags og kræver respekt og forståelse for generationernes forskellige behov. I et interview fortæller arkitekt Kristina Møller Hansen fra Friis & Moltke om de arkitektoniske overvejelser bag.
Fremtidens ældre stiller nye krav til boligen
Antallet af ældre stiger i de kommende årtier, og det gør deres forventninger og ønsker til boligen også. Et samarbejde mellem pensionsselskabet PFA og OK-Fonden skal imødekomme noget af efterspørgslen. I artiklen fortæller OK-Fondens direktør om, hvordan fremtidens arkitektur til ældre adskiller sig fra den i dag.
Flere artikler i temaet om seniorarkitektur
Derfor stiger behovet for boliger til ældre
I de kommende år kommer der markant flere ældre i Danmark – og de lever længere. Men boligmarkedet er dårligt rustet til at imødekomme de ældres behov for boliger. Dyk ned i fakta, og læs interviewet med en ekspert fra Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed, der kommer med sine bud på de største udfordringer.
Arkitektur til mennesker med demens skal rumme individets livshistorie
At gentænke det velkendte er en af arkitektens vigtigste opgaver i arbejdet med fremtidens plejeboliger til mennesker med demens. Her er hjemlighed og tryghed vigtige kodeord, og det handler om at bruge kendte former og sunde materialer, når der skal skabes nye hjem og miljøer med plads til den enkeltes livssituation og livshistorie.
Skovparken Plejecenter: Et værdigt sidste hjem
Trygge og hjemlige rammer er altafgørende for livskvaliteten hos ældre med demens. Her spiller særligt stoflige og varme materialer en stor rolle, og det samme gør funktionaliteten, hvor det blandt andet er lykkedes at forene et avanceret skinnesystem med Troldtekt akustiklofter.
Derfor er Troldtekt den oplagte akustikløsning i seniorboligen
Ro, karakter og hygge. Troldtekt akustikplader er med til at skabe sunde og komfortable rammer i boliger til seniorer. Samtidig er det en robust løsning, som kan males mindst 15 gange, uden at det forringer de akustiske egenskaber.
Seniorbofællesskaber i vækst – plejeboliger halter efter
Der bliver bygget stadigt flere seniorbofællesskaber i Danmark. En ny kortlægning fra Realdania viser, at der alene i 2022 skød 24 nye seniorbofællesskaber op med knap 1.000 nye boliger. Og udviklingen ser ud til at fortsætte i 2023. Der er også flere plejeboliger på vej – men slet ikke nok til at følge med behovet.