Her kan beboerne selv vælge genbrugsmaterialer til deres kommende hjem

I det nye bo- og byggefællesskab Sjællandsk Muld har de kommende beboere mulighed for at vælge genbrugsmaterialer og fraskær til opførelsen af deres hjem. Mere magt til beboerne giver mere bæredygtige valg, lyder tesen.

31.05.2024
Foto: Almenr
Familien Badu er en af de i alt 35 familier, der har mulighed for selv at vælge genbrugsmaterialer til deres nye hjem i bofællesskabet Sjællandsk Muld.

I Hvalsø i Lejre Kommune er det nye bo- og byggefællesskab Sjællandsk Muld ved at blive opført, og ejerboligerne er efter planen klar til indflytning i slutningen af 2024.

Som et særligt koncept kan der indgå genbrugsmaterialer i byggeriet, og her har de 35 husstande mulighed for at sætte eget præg på, hvilke materialer de ønsker i deres kommende hjem. Det kan for eksempel være gulvplanker af fraskær, køkkenelementer i genbrug eller fraskær samt genbrugte Troldtekt akustikplader.

Det er bofælleskabsudvikleren Almenr, som står bag Sjællandsk Muld i partnerskab med entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen og GENBYG. Sidstnævnte fungerer som en materialebank, der både aftager rester og spildmaterialer samt genbrugsmaterialer fra nedrivninger. EFFEKT Arkitekter har tegnet boligerne.

 

Giver styringen til beboerne

Almenr har en platform med 15.000 medlemmer, der samler mennesker, som ønsker at bo i et fællesskab – hvad end fællesnævneren er på landet eller i byen og med et fokus på for eksempel erhverv, dyrehold eller dyrkning.

– I stedet for at bygge på markedets betingelser, hvor det kun er gensalgsværdien, der tæller, og materialer vælges ud fra laveste fællesnævner, har vi valgt at gøre noget andet. Beboerne bestemmer, og de har typisk det lange lys på, da de formentlig skal bo der i 20 år. Så de fleste vil vælge materialer af god kvalitet, som også er smukke om mange år, og som giver et sundt indeklima, lyder det fra Lars Lundbye, partner og medstifter af Almenr.

– At give de kommende beboere mulighed for at have indflydelse på materialerne i deres bolig er første skridt i retning af en mere cirkulær byggebranche. For os er det en spændende vej at gå. Og så er det en taknemlig brugergruppe, da de er meget miljøbevidste, fortæller Anders Sørensen, bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen.

Færre klimabelastende valg i bofællesskaber

Almenr forsøger at genskabe gamle traditioner for, hvordan man byggede for 50-100 år siden i byggeforeninger og -fællesskaber med lokal finansiering og beboerne som bygherrer.

– Det har vi genskabt i en professionel ramme, hvor vi ønsker at fjerne kompleksiteten for beboerne og arbejde med en partnerskabsstruktur. På den måde er både slutbruger og leverandør i samme båd i forhold til at få projektet til at lykkes, forklarer Lars Lundbye og tilføjer:

– Når man giver magten tilbage til fællesskabet, opstår der også automatisk mere bæredygtige valg. For eksempel viser forskning, at bofællesskaber har et 30 procent mindre CO2-aftryk og 60 procent mindre madspild. Simpelthen fordi beboerne koordinerer med hinanden om blandt andet fællesspisning og fælles kørsel.

Til spørgsmålet om, hvorfor Enemærke & Petersen er gået ind i et projekt som Sjællandsk Muld, lyder det fra Anders Sørensen:

– Vi har et ønske om at skubbe til bæredygtighedsdagsordenen, men begynde med nogle løsninger, der er overskuelige. Det ligger lidt i vores dna, at vi gerne vil skubbe til udviklingen. Vi får eksempler på byggesager, der udfordrer praksis, og det elsker jeg. På den måde får vi afmystificeret kompleksiteten af eksempelvis nye bæredygtighedstiltag. Det er eksemplets magt.

Foto: Almenr
Lars Lundbye foran Fridlev, et andet Almenr bo- og byggefællesskab beliggende i Hvalsø.

Genbrugte materialer i boligerne

At lade genbrugsmaterialer indgå i et byggeri på denne måde er det første projekt af sin slags. Og genbrug var en del af planen omkring Sjællandsk Muld fra begyndelsen. Der tegnede sig to udfordringer, som beboerne skulle købe ind på: At materialerne ikke er dækket af en garanti, og at de kommer i varierende mængder. Så alle ville ikke kunne få det samme.

GENBYG har udarbejdet et tilvalgssystem i forhold til de mulige genbrugsmaterialer med et først-til-mølle-princip. Alle materialer er valgt ud fra, at de skal være i dokumenteret høj kvalitet samt nemme at vedligeholde og reparere.

Det kan for eksempel være Junckers bøgegulve, Stykka-køkkener produceret på krydsfiner-fraskær fra produktionen samt Troldtekt akustikplader.

– Generelt skal vi væk fra materialer, som har kort levetid og ikke kan repareres. Det er vigtige principper, vi som entreprenører kan bygge videre på, siger Anders Sørensen.

I processen er der blevet holdt workshops med beboerne, Almenr, GENBYG og Enemærke & Petersen. Her besluttede beboere blandt andet, at det ikke duer med genbrug til usynlige installationer i væggen, men at der ikke følger nogen større risiko med ved større flader i hjemmet, så længe det er solide materialer.

– Det er en mere holistisk tilgang. Den fleksibilitet er svær i industrielt byggeri, men i vores skala er det til at håndtere, siger Lars Lundbye.

Om Sjællandsk Muld

  • Bygge- og bofællesskabet Sjællandsk Muld ligger i Hvalsø i Lejre Kommune
  • Sjællandsk Muld ønsker at skabe et levende boligfællesskab, der forener moderne liv med ambitiøse, nytænkende løsninger
  • Fra slutningen af 2024 står 35 nye ejerboliger klar til indflytning samt et fælleshus. Beboerne har været med til at vælge genbrugsbyggematerialer til deres kommende hjem.

Læs flere artikler i temaet Renovering og transformation

Se andre aktuelle temaer