Olav de Linde: Fornyelse og bevaring går hånd i hånd

Ejendomsselskabet Olav de Linde er især kendt for sin særlige tilgang til bygningstransformationer, hvilket blandt andet er blevet belønnet med Bygherreprisen 2023. Læs interviewet med selskabets grundlægger, Olav de Linde, som også fortæller om kontorhøjhuset Mindet i Aarhus.

20.05.2024
Foto: Ejendomsselskabet Olav de Linde
Ejendomsselskabet Olav de Linde blev grundlagt af Olav de Linde selv tilbage i 1974.

Ejendomsselskabet Olav de Linde har i mange år gjort sig bemærket for sine spændende og omfattende byggeprojekter i især Aarhus. Her har selskabet transformeret tidligere industri- og produktionsbygninger ind i en ny tidsalder, hvor behovet i højere grad især kalder på attraktive kontorlokaler.

Olav de Linde har gennem tiden renoveret omkring 1.500 lejemål, og forvandlingerne foregår med stor respekt for den oprindelige kulturarv og fokus på at genbruge så meget som muligt. Porteføljen tæller flere projekter på Mellemarmen på Aarhus Havn, Banegårdspladsen, Den gamle chokoladefabrik Elvirasminde i Klostergade, kontormiljøerne i Frichsparken, Bazar Vest og nu Mindet.

– Med vores igangværende transformation på Mindet i Aarhus forsøger vi at skabe et hus, der lever det meste af døgnet. Vi ønsker at bevare det gamle Aarhus og derfor også bevare de væsentligste karakteristika i den eksisterende bygning. Dertil trækker vi på vores lager af genbrugsbyggematerialer, der passer ind i bygningens historie, samtidig med at vi tilfører nyt, siger Olav de Linde, grundlægger og bestyrelsesformand i Olav de Linde.

Arbejdet med bygningstransformationer har blandt andet resulteret i Bygherreprisen 2023, som er en af de prestigefulde priser ved Building Awards. Prisen uddeles af fagmediet Licitationen i samarbejde med Boligfonden Kuben, og juryen kalder blandt andet ejendomsselskabet ”forud for sin tid”.

Olav de Linde modtog desuden i januar 2024 Realkredit Danmark og branchenetværket Byggesocietetets nystiftede pris, Det Grønne Fyrtårn. Han fik prisen for blandt andet systematisk fokus på genbrug af byggematerialer samt transformationerne af gamle industri-, produktions- og erhvervsejendomme.

 

Bevaring af en bygnings karakteristika

Når Olav de Linde skal i gang med et nyt projekt, begynder arbejdet altid med en grundig analyse af bygningen:

– Jeg plejer at sige, at jeg snakker med bygningen: Hvilke værdier er der? Hvilken kulturarv skal bevares? Og hvad vil vi kunne bruge bygningen til efterfølgende? Som regel er bygninger født til én anvendelse og bliver transformeret til en anden anvendelse – og det kræver nye tankegange, lyder det fra Olav de Linde, som tilføjer:

– For os er det vigtigt at bevare bygningens oprindelige udtryk, facon og historie. Så når vi har transformeret, fremstår det stadig tydeligt, at bygningen har haft en anden oprindelse.

Af samme grund er det afgørende at holde fast i så mange af de eksisterende elementer som muligt.

Ejendomsselskabet Olav de Linde udvælger derfor nøje de nye materialer, der skal bruges i et transformationsprojekt:

– De nye materialers udseende skal være noget, vi synes om, og de skal spille sammen med det øvrige. Derudover er det vigtigt, at materialet har en meget lang holdbarhed. Vi bryder os ikke om at udskifte tit, og CO2-mæssigt giver det heller ikke mening. Derfor skal materialer holde mindst 50 år, siger Olav de Linde.

Foto: Erik Nord Arkitekter/Ejendomsselskabet Olav de Linde
Kontorhøjhuset Mindet bliver med sine 143 meters højde et markant vartegn i Sydhavnskvarteret i Aarhus. Byggeriet blev sat i gang i 2022 og forventes at stå færdigt i 2027.

Mindet 6 som fremtidens arbejdsplads

Et aktuelt projekt er Mindet i Aarhus, som er under opførsel i Sydhavnskvarteret. Et havne- og industriområde, hvor Olav de Linde allerede har transformeret flere bygninger på Mellemarmen, der grænser op til.

Mindet kommer til at bestå af både en eksisterende bygning – et tidligere kornlager fra 1926 – i to og en halv etager, som transformeres, samt et nyt højhus på hele 143 meter. Tilsammen skal det udgøre et kontorhus med et tilhørende byrum i form af en taghave på taget af den eksisterende bygning og et torv på gadeplan, der danner rammen om ’den bedste arbejdsplads’, som Olav de Linde beskriver det. Samtidig skal stedet være åbent for offentligheden med masser af liv og oplevelser.

– Underetagen bliver bygningens lunger – der, hvor man ånder. Den kommer til at bestå af forskellige specialbutikker som øl- og vinbarer, galleri, bageri og caféer – tilbud, som tiltaler de fleste. Der bliver skabt hyggelige opholdsarealer, både for gæster udefra og for de op til 2.000 medarbejdere, som vil få kontorplads i Mindet, forklarer Olav de Linde.

På førstesalen bliver der ca. 2.500 kvadratmeters træningsfaciliteter med fitnessudstyr- samt yoga og pilates. På bygningens anden sal vil der være udgang til tagterrassen med opholdsområder med blandt træer, planter og dyrkning af grøntsager. Her vil også være orangerier, man kan opholde sig i.

Imellem de to etager vil der være en indskudt etage, hvor sundhedsprofessionelle kan have klinik til for eksempel fysioterapi, massage og lignende.

For at komme til kontorarealerne kan man tage elevatoren op i højhuset til 360 graders udsigt. Her bliver skabt moderne kontorlandskaber samt loungeområder – alt med flotte overflader, fortæller Olav de Linde og siger:

– For mig bliver Mindet det mest sublime kontorhus. Huset, hvor man kan få sine ønsker opfyldt. Man kan starte dagen med at købe god morgenmad, svinge forbi fitnesscentret og dernæst møde ind på arbejde. Og kunder eller kollegaer kan få en kop kaffe med på tagterrassen i et af drivhusene.

Flere spændende transformationsprojekter i porteføljen

Det er ikke kun Mindet, der udmærker sig i Olav de Lindes projektportefølje. I 2022 blev transformationen af den gamle postcentral på Ankersgade 12 i Aarhus afsluttet, og stedet er i dag åbent for offentligheden med både fitness, klatrecenter, bager, kafferisteri, detailbutik og kontorlokaler.

Den gamle chokoladefabrik Elvirasminde i Klostergade i Aarhus blev i sin tid også transformeret fra produktionslokaler til primært kontorlokaler, men også fitnesslokaler, kaffebar og butik.

Derudover står Ejendomsselskabet Olav de Linde også bag flere renoveringer i både Odense og København med blandt andet den gamle dampmølle Victoria og det gamle kornlager på Havnegade 16 på havnen i Odense samt Thomas B. Thriges tidligere fabrikker i Thrige Firkanten i Odense C med en blanding af kontorlokaler, café, bager, fitness, butiksliv og boliger.

Om Ejendomsselskabet Olav de Linde

  • Ejendomsselskabet Olav de Linde er grundlagt af Olav de Linde i 1974 og er i dag et af landets førende ejendomsselskaber.
  • Ejendomsporteføljen tæller 521.031 udlejede kvadratmeter i drift og ca. 130.000 kvadratmeter under udvikling i Aarhus, Odense og København.
  • Virksomheden har over 100 medarbejdere i både Aarhus, Odense og København.
  • Olav de Linde har specialiseret sig i at transformere eksisterende bygningsmasse til attraktive erhvervslejemål.

Eksempler på projekter med Troldtekt, som Ejendomsselskabet Olav de Linde står bag

Troldtekt akustikplader er et af de materialer, som Ejendomsselskabet Olav de Linde har anvendt i flere transformerede bygninger, herunder også i selskabets eget domicil i Aarhus. Her kan du se eksempler på nogle af de projekter, hvor Olav de Linde har anvendt Troldtekt: