Gård fra 1700-tallet er transformeret til energirigtige boliger

Stenberg i Hudiksvall er en gård, hvor der har boet mennesker siden 1700-tallet. Nu er den omdannet til otte lejligheder, som er opført ud fra passivhus-standarden, hvor der i imponerende grad er tænkt i energioptimerede løsninger.

30.05.2024

I det østlige Sverige i Hälsingland ligger gården Stenberg ved Hudiksvall, hvor Klas Boman har arbejdet indtil for et par år siden. Nu er gården forvandlet til boliger efter en større transformation af stedet.

– I 40 år har gården fungeret som arbejdsplads for mit tidligere firma, men da vi i 2017 frasolgte virksomheden, stod vi med 800 tomme kvadratmeter. Så besluttede vi at skabe boliger ud af de gamle kontorlokaler, fortæller Klas Boman, indehaver af Boman&Compani.

I dag er der otte lejligheder, hvoraf tre er helt nybyggede, og fire er totalrenoverede. I den ottende lejlighed bor Klas Boman med familien i. I alt er der 1.254 kvadratmeter boligareal, hvor den største lejlighed er på 243 kvadratmeter og den mindste på 116 kvadratmeter.

Alle lejligheder er solgt som andelsboliger og har været beboet siden marts 2022.

 

Genbrug og passivhus-standard

Målet med projektet i Stenberg er at vise, hvordan man kan bygge og bo med et lavt CO2-aftryk – og at det faktisk er muligt at bygge, så husene kan holde i yderligere 300 år. Alle materialer er derfor valgt ud fra et livscyklusperspektiv, og boligerne er bygget efter passivhus-standarden.

Passivhuse er lavenergihuse, der er meget velisolerede, så de kan opvarmes med solvarme og den energi, som beboerne selv genererer.

Det har også betydet, at håndværkerne skulle trænes i at bygge ud fra kravene til miljø- og klimaforhold samt materialevalg.

– Vi startede med at træne de håndværkere, der ville være aktive på byggepladsen. Inden træningen skulle de svare på spørgsmål, så vi kunne gøre træningen så god som muligt.

I projektet er der genbrugt så meget som muligt. Fra det ældste hus på gården – et bjælkehus fra midten af 1700-tallet – er for eksempel tømmeret genbrugt til en ny facade.

Fokus på energioptimering

Klas Boman fortæller, at valget om at bygge mindre miljøbelastende også skulle gøre sig gældende for matriklens energiløsninger. Det langsigtede mål i Stenberg er at være selvforsynende med energi, og i dag er gården omkring 60 procent selvforsynende.

– Stenberg er et levende eksperiment. Målet med hele projektet er at vise, hvad der er muligt. Projektet er vores ’tilbagebetaling’ til miljøet for den mængde CO2, vi har brugt. Vi har 270 kvadratmeter solceller, der genererer 65 kWp. hvilket svarer til lidt over halvdelen af vores samlede forbrug. Dertil har vi flere batteri-løsninger, hvilket giver os næsten 500 kWh i lagerkapacitet.

kWp står for Kilo Watt Peak og er et udtryk for solcelleanlæggets maksimale kapacitet.

– Den samlede kapacitet betyder, at vi er selvforsynende i flere dage, hvis strømmen går. Energilagring giver os mulighed for at skifte dyr el ud til billigere el. Vi fylder batterierne, når energien er billig, og bruger den, når strømmen er dyr. Det giver store besparelser, siger Klas Boman og tilføjer:

– Stenberg er unik fra mange perspektiver. Ambitionen om at bygge til yderligere 300 år er ledsaget af en energiløsning, der er helt i front.

I sommeren 2023 fik Stenberg otte fælles elbiler, som indgår i energiløsningen for hele ejendommen. Bilernes batterier skal aktivt bruges til at lagre solenergi og købe strøm, når dagsprisen er på sit laveste. Den løsning er den første af sin slags i Europa.

Overvågning af boligernes forbrug

Alle lejligheder opvarmes med varmepumpe. Gulvvarme er installeret i seks af lejlighederne, mens der er gulvvarme i kombination med radiatorer i to af lejlighederne. Dertil er der fælles produktion af varmt vand.

– Vores energiløsning giver os gode muligheder for at spare energi, også termisk. Energipriserne er fastsat for de kommende 24 timer. Den viden gør det muligt med temperaturjusteringer af for eksempel varmtvandsbeholderen, lyder det fra Klas Boman.

Målet er at orkestrere alle ressourcer optimalt:

– Det betyder, at vi vil overvåge alt det, der er muligt, og automatisk tage stilling til tiltag afhængig af sæson, vejr og energipris. Systemet vil være selvlærende, hvilket betyder, at systemet løbende bliver bedre til at optimere.

Troldtekt er effektivt og æstetisk

Indvendigt i seks af de otte lejligheder er der valgt Troldtekt akustikplader. Det er vigtigt med god lydabsorption, da loftshøjderne er mellem 3,4 og 6,5 meter, og gulvene er i beton og eg. Her udmærker Troldtekt sig ved at absorbere lyden særdeles effektivt.

Designløsningen Troldtekt line i grå natur passede godt ind til vores birkekrydsfinervægge og de grå betongulve. Enkelhed, lige linjer og et tydeligt design går igen i alle lejligheder. De rene linjer er faktisk en fællesnævner, siger Klas Boman med henvisning til Troldtekt lines langsgående spor. Han tilføjer:

– Troldtekt er fantastisk på flere punkter. Cradle to Cradle-konceptet, som Troldtekt følger, er imponerende og inspirerende, og sammen med de gode produktegenskaber samt hurtig og nem montering var valget oplagt, siger Klas Boman.

 

Se flere billeder af Stenberg i Hudiksvall