Fra fortidens betonblok til fremtidens boligbyggeri
DDR-tidens betonbyggeri hører ikke kun fortiden til. I den tyske by Aschersleben er det lokale boligselskab lykkedes med at transformere en gammel præfabrikeret bygning til et moderne boligbyggeri med lavt miljøaftryk.
Det kan være fristende at rive gamle, slidte bygninger ned for i stedet at erstatte dem med ny arkitektur, som er skabt fra bunden. Hos det tyske boligselskab Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH har de dog valgt at gå en anden retning.
I stedet for at jævne en af byens gamle 1970’er-bygninger med jorden har de valgt at renovere den præfabrikerede betonblok på Kopernikusstrasse i Aschersleben. Med miljøtiltag og innovative løsninger er boligselskabet lykkedes med at skabe det første CO2-neutrale og overvejende energiselvforsynende lejlighedsbyggeri i et betonbyggeri i Tyskland.
– Vi ville skabe noget nyt ud af den eksisterende boligmasse. I den proces var det vigtigt for os at bevare den oprindelige bygning på Kopernikusstraße og renovere det solide fundament på en måde, så bygningen fortsat vil være et godt hjem for vores lejere i minimum 50 år mere, fortæller Mike Eley, direktør hos Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH.
Den optimale udnyttelse af ressourcer
For at komme så tæt som muligt på et energiselvforsynende byggeri – og med øje for den tyske forbundsregerings mål om et klimaneutralt Tyskland i 2045 – er en stor del af boligblokkens tag og facade beklædt med solpaneler.
Det betyder, at beboernes energiforbrug i form af varme og elektricitet hovedsageligt dækkes af egenproduktion fra en vedvarende energikilde monteret direkte på bygningen. Solceller dækker cirka 60 procent af bygningens energiforbrug, mens resten kommer fra en regional eludbyder af garanteret klimaneutral strøm. Og det har været vigtigt for Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH at tænke i klimabevidste baner:
–Selvforsynende energiproduktion og grøn elektricitet er fremtiden. Dette lejlighedsbyggeri viser, hvilket stort potentiale, der ligger i DDR-tidens betonbyggeri, og hvordan man kan skabe klimavenlige og attraktive boliger med innovative ideer. Det var også vigtigt for os at bruge Cradle to Cradle Certified® byggematerialer for ikke at efterlade farligt affald til fremtidige generationer, siger Mike Eley.
De valgte løsninger er ikke kun klimabevidste. De har også betydning for beboerne i Kopernikusstrasse 10-14shusleje, der følger en helt særlig lejeprismodel. Her tilbydes lejeren en garanteret lejesats med fem års energifastsats, der inkluderer alle udgifter til ophold, varme, vand og el for 11,50 euro pr. kvadratmeter for lejligheder uden elevatoradgang og 12 euro pr. kvadratmeter for lejligheder med adgang til elevator.
Færre lejligheder, men højere kvalitet
Transformationen af boligbyggeriet i Aschersleben anses som et pilotprojekt for fremtidens bolig. Og særligt for de tyske provinsområder, hvor tomme præfabrikerede boligblokke er et stort problem.
Ligesom Danmark kæmper Tyskland også med at fastholde beboere i landdistrikterne, og denne demografiske ændring er der taget højde for i ombygningen på Kopernikusstrasse, hvor antallet af lejeboliger er reduceret fra 60 til 22, og det beboelige areal er gået fra 2.843 til 1.773 kvadratmeter.
Ved at reducere antallet af enheder har Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH skabt mere attraktive lejligheder med bedre udnyttelse af planløsningen i form af store opholdsrum og rummelige altaner, der i højere grad passer til lejernes krav og forventninger.
Der er desuden lagt stor vægt på at skabe et moderne og intelligent indeklima med et varmesystem baseret på soldrevne infrarødpaneler og med Troldtekt akustiklofter, der matcher den øvrige indretning.
Troldtekt pladerne består af træ og den CO2-reducerede cementtype FUTURECEM™. FUTURECEM udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller – og det gør det muligt at erstatte en del af de brændte klinker i cementen, som tegner sig for en væsentlig del af cementens CO2-aftryk.
Troldtekt baseret på FUTURECEM har således et CO2-aftryk, der over hele akustikpladens livscyklus er henholdsvis 26 og 38 procent lavere end for Troldtekt baseret på traditionel grå og hvid cement.
Verdens første C2C LAB i Berlin
Transformationen af de gamle Plattenbau sker flere steder i Tyskland. Et andet eksempel er verdens første C2C LAB i Berlin, der både er uddannelsescenter, NGO-kontor og ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle Certified® byggematerialer.
Her er det ikke sofaer og spiseborde der fylder rummene, men derimod cirkulære byggematerialer og grønne vægge, der renser luften.
– Vi er stolte over at gennemføre verdens første totalrenovering efter Cradle to Cradle-principperne med vores nye C2C LAB og vise, hvordan Cradle to Cradle fungerer i praksis. Med C2C LAB har vi skabt et enestående fyrtårnsprojekt, som forhåbentlig kommer til at fungere som inspiration i mange år fremover, lød det fra Tim Janßen, Executive Director og bestyrelsesmedlem for Cradle to Cradle e.V. i forbindelse med åbningen af C2C LAB i 2019.
De 400 kvadratmeter er oprindeligt opført i 1986, men senere renoveret til det videns- og uddannelsescenter, det er i dag. Foruden at være et levende laboratorium, hvor arkitekter kan opleve og eksperimentere med de certificerede byggematerialer og cirkulære materiale-flows er bygningen i sig selv også et besøg værd, hvis man har interesse i integrationen af sunde materialer i ældre byggeri. Troldtekt er partner for C2C LAB, ligesom flere varianter af Troldtekt akustikløsninger indgår i renoveringen af det gamle Plattenbau.