Fra erhverv til boliger: Fem vellykkede forvandlinger
Det kan både kræve færre ressourcer og tilføre en høj designfaktor, når bygherrer bevarer og renoverer frem for at bygge nyt. Tag et kig indenfor i en række æstetiske privatboliger i Sverige, Danmark, Tyskland og England. Fælles for dem er, at ejerne har transformeret tidligere erhvervsbygninger – og suppleret med Troldtekt akustikløsninger.
Selvom det ofte vil være mindre klimabelastende at transformere og renovere, kræver det et omfattende arbejde at omdanne nedlagte erhvervsbygninger til tidssvarende boliger: Hvilke materialer er robuste og sunde nok til at bevare, og hvor skal der nyt til? Gemmer der sig skjulte risici i den gamle bygning?
Omvendt giver transformationerne også mulighed for at bevare oprindelige detaljer. Det kan være gamle træbjælker, særlige fliser eller rå mursten, som tilfører bygningen sjæl.
Nedenfor kan du lade dig inspirere af fem projekter, hvor arkitekterne har givet deres bud på balancen mellem det nye og det oprindelige. I alle fem tilfælde er der tale om industribygninger, som er blevet til boliger. Fælles for boligerne er, at nye Troldtekt akustikplader er tilføjet som en del af det karakterfulde interiør og for at sikre behagelig akustik.
#1
Moderne hjem i en tidligere lade (Trebbin, Tyskland)
Den tidligere lade i Berlins opland, som nu huser en familie på tre, er en del af en trelænget gård fra omkring 1910. Bygningens konstruktion var velbevaret, og de gamle træbjælker fungerer nu som grundstruktur for værelserne. Træ er et gennemgående materiale, og i den midterste del er ladens oprindelige spær synlige.
Stuen har en loftshøjde på hele ni meter, og en over fire meter høj ladedør i mørkt træ er bevaret. For også at sikre en god akustik i rummet er en stor væggavl beklædt med Troldtekt i lys natur, mens der til loftet er valgt sortmalet Troldtekt. Træ er en primær råvare i akustikpladerne, der flot matcher det øvrige interiør.
#2
Dramatisk indretning i tidligere mejeri (Køge, Danmark)
Et dansk par, som også driver indretningsfirma, drømte om at forvandle en gammel industribygning til kombineret bolig og arbejdsplads. Valget faldt på det tidligere Vallø Mejeri ved Køge. Flere af mejeriets detaljer er bevaret – blandt andet de hvide fliser i hovedrummet. Hullerne i loftet, som tidligere var til nedhængte mælkesiloer, er blevet til runde glasgulve, der giver en fin forbindelse mellem etagerne.
Gråmalede Troldtekt akustikplader er valgt som lofter i det store rum og har stor betydning for akustikken i det rå rum. Troldtekts karakter og stoflighed passer både ind i det industrielle rum og i ønsket om at skabe en venlig atmosfære i huset.
#3
The Barnhouse - et eksklusivt længehus (Kristianstad, Sverige)
The Barnhouse er en gammel lade, som er cirka 400 kvadratmeter stor og har hele otte meters loftshøjde. Den har ejerne nu transformeret til et eksklusivt længehus. Ud over at det fungerer som et hjem kan stedet også bookes til møder og konferencer. Desuden fremstiller parret specialdesignede møbler.
Designfaktor er et nøgleord i The Barnhouse, hvor lokalt træ er et gennemgående materiale. Til lofterne har parret valgt en sortmalet variant af designløsningen Troldtekt line, som visuelt forlængere rummet med lange spor fræset i akustikpladernes overflade.
#4
Kreativt og visionært i nedlagt lade (Norfolk, Storbritannien)
I en fascinerende ombygning er denne nedlagte lade transformeret til en familiebolig med fire værelser. Huset præsenterer sig udvendigt med en rolig facade af bølgeblik og et tag med lodrette lameller i lærk. Inde strækker boligen sig over to etager på ladens oprindelige 450 kvadratmeter.
Med et stort og rummeligt interiør måtte arkitekterne finde en lydabsorberende løsning for at undgå dårlig akustik. Valget faldt på hvidmalet Troldtekt i alle boligrum samt ved den 15 meter lange swimmingpool, som er et centralt designelement i den tidligere lade.
#5
Passivhus i 300 år gammel gård (Hudiksvall, Sverige)
Stenberg i Hudiksvall er en gård, hvor der har boet mennesker siden 1700-tallet. Nu er den omdannet til otte lejligheder, som er opført ud fra passivhus-standarden.
Ifølge bygherre Klas Boman fra Boman & Compani er målet med vores projekt er at vise, hvordan man kan bygge og bo med et lavt CO2-aftryk, og at det er muligt at bygge, så husene kan holde i yderligere 300 år. Alle materialer er udvalgt ud fra et livscyklusperspektiv, lyder det.
De indvendige vægge er i birkekrydsfiner, og til loftet i seks af de otte lejligheder er der valgt designløsningen Troldtekt line. Det er vigtigt med lydabsorption, da loftshøjden nogle steder kommer over seks meter, og gulvene er i beton og eg.
Boligtransformationer med potentiale
- Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) ved Aalborg Universitet har i 2020 analyseret klimapåvirkningerne fra materialer til 60 nyopførte bygninger. Medianværdien for denne såkaldt indlejrede klimapåvirkning var på 7,1 kg CO2e/kvadratmeter/år.
- I 2022 har Rådet for Grøn Omstilling gennemgået otte transformationer. Her er den indlejrede klimapåvirkning i alle tilfældene lavere end BUILD-rapportens værdi for nybyggeri. Det er vigtigt at understrege, at ingen af de fem eksempler fra artiklen ovenfor indgår i analysen.
- I analysen indgår for eksempel et tidligere kloster på Østerbro (København), som er omdannet til 29 seniorboliger. De nye materialer, der er anvendt i transformationen, har en indlejret klimapåvirkning på 2,95 kg CO2e/kvadratmeter/år – altså 59 procent lavere end medianværdien for nybyggeri.
- Til sammenligning har Bygningsreglementet i Danmark et krav om, at nye bygninger på over 1.000 kvadratmeter maksimalt må have en klimapåvirkning på 12 kg CO2e/kvadratmeter/år.
- I standarden Den Frivillige Bæredygtighedsklasse er grænsen på 8 kg CO2e/kvadratmeter/år