Små rum og fleksible kontormiljøer ser dagens lys

Ændrede arbejdsmønstre, behovet for at udnytte kvadratmeterne bedre og ønsket om flere bæredygtighedstiltag. Der blæser flere vinde i disse år, som påvirker designet af kontorer, oplever Mette Gravergaard, arkitekt og kreativ leder for spaceplanning i Sweco Architects. Swecos Aarhus-afdeling er selv flyttet ind i nye, fleksible rammer, som medarbejderne selv har designet.

Måden, arkitekter designer kontorer på, er altid i en form for udvikling. Men den nye virkelighed efter nedlukninger og flere hjemmearbejdsdage har i høj grad sat fart på en udvikling, der kørte i lidt lavere gear inden corona. Det fortæller Mette Gravergaard, arkitekt og kreativ leder for spaceplanning i Sweco Architects. Hun peger på flere afledte tendenser, som præger designs nu og de næste år frem.

– I mange år har vi talt om den aktivitetsbaserede arbejdsplads. Men nedlukningerne som følge af corona har for alvor vist os, hvordan vi kan udnytte potentialerne i det aktivitetsbaserede arbejde, der kort sagt betyder, at virksomheder udnytter sine rum på flere måder, siger Mette Gravergaard.

Rum med flere funktioner

Det handler om at skabe multifunktionelle rum. Kun omkring 50 procent af arbejdsdagen foregår ved skrivebordet, viser undersøgelser – resten forløber med møder, sparring og frokost i andre omgivelser.

Denne mere aktivitetsbaserede tilstedeværelse på kontoret bør derfor afspejle designet, forklarer Mette Gravergaard.

– Vi skal indrette zoner til forskellige formål i åbne miljøer, for eksempel højsofaer til fordybelse, loungeområder til uformelle møder og sparring, digitale dagligstuer til Teams-møder, mødeborde og højborde til idegenerering – og skrivebordsområder, når der er behov for det.

Når vi lægger flere hjemmearbejdsdage til det regnestykke, kan rigtig mange virksomheder have glæde af at tænke i pladsoptimering af arealer og minimering af antallet af skriveborde til fordel for flere aktivitetsbaserede zoner. De store, tomme atrier og dedikerede kantiner er fortid, fortsætter Mette Gravergaard.

– Vi vil se flere multifunktionelle rum, som ændrer karakter hen over dagen. En kantine kan sagtens være mødestationer om dagen, kantine i frokostpausen og samlingspunkt om aftenen. Det stiller krav til, at møblerne og indretningen skal være fleksible, så rummet let kan ændre karakter, og at akustik altid er indtænkt.

Genanvendelige tanker

Indenfor spaceplanning fylder bæredygtighed også – i lighed med i resten af byggeriet – fortsat mere i dagligdagen. Både i forhold til at indrette smartere, så virksomheder eksempelvis kan reducere pladsmængden uden at gå på kompromis med funktionalitet og arbejdsglæde. Det er hensigtsmæssigt i virksomheder, hvor hjemmearbejdsdage bliver en regelmæssig del af arbejdsugen for medarbejderne.

Men også i forhold til selve indretningen med brug af for eksempel genbrug af møbler og genoplivning af inventar med maling og ompolstring.

– Det handler blandt andet om, at man skal føle sig hjemme på sin arbejdsplads. Eksempelvis ser vi, at genbrug af møbler kan være med til at give et mere hjemligt og rart udtryk, som er vigtigt for en identitetsskabende arbejdsplads, hvor arbejde er en aktivitet og ikke et sted, siger Mette Gravergaard.

Fra fabrik til moderne kontor i historiske rammer

Swecos Aarhus-baserede kontor omsætter selv tankegangen med mindre rum og fleksible miljøer til virkelighed. For afdelingens 150 arkitekter og ingeniører er i 2021 rykket ind i historiske rammer på Willemoesgade på Trøjborg i Aarhus Nord, hvor medarbejderne selv har stået for transformeringen af den tidligere fabriks- og lagerhal til et eksklusivt kontormiljø.

Senest holdt Aarhus Universitet til i den karré, som Swecos lokaler er en del af. Tidligere har De forenede Bryggerier, Otto Mønsteds Margarinefabrik og Jyllands Papirværk også huset på lokationen. Sidstnævnte stod for at opføre den karakteristiske tagkonstruktion, shedtaget, som lukker godt med dagslys ind og bevarer den høje loftshøjde, som tidligere var nødvendig for at have plads til produktionsmaskiner.

I indretningen af kontoret er der også gjort en stor indsats for at genbruge møblerne fra de tidligere kontorer. Mange af arbejdsbordene er kommet med til Willemoesgade og udvalgte mødeborde har fået nyt liv med oliering eller en linoleumsplade. stole er ligeledes blevet ompolstret.

– Vi har prioriteret designklassikere i slidstærke materialer som fx træ, lærred og læder. På den måde vil møblerne have en lang levetid, patinere flot med årene og samtidig bevare deres værdi. Vi har også købt genbrugsmøbler fra andre virksomheder, fortæller Mette Gravergaard

Swecos 3.100 kvadratmeter store kontor skaber et smukt og inspirerende arbejdsmiljø for medarbejdere og agerer udstillingsvindue for kunderne.

Et design, der kigger fremad

I renoveringen bevarede Sweco de eksisterende facader og den bærende konstruktion, da både beton og teglsten er flot patineret og sagtens kan holde mange år endnu.

Det åbne kontorlandskab er brudt ned i mindre enheder og skaber det fleksible miljø, som arkitekterne selv anbefaler virksomheder, og som giver mulighed for både samarbejde og fordybelse i varierede rammer. Midt i bygningen er der mødelokaler i forskellige størrelser og mere uformelle siddemiljøer.

Troldtekt akustikløsninger er valgt til mange af bygningens flader og bidrager – sammen med det øvrige interiør – til at opbløde det rå udtryk. På mødeboksenes ydervægge og indervægge er monteret designløsningen Troldtekt line med fræsede spor i overfladen, og lofter er med hvidmalet Troldtekt for at sikre en god akustik og et behageligt lydmiljø.

– For at en veldisponeret aktivitetsbaseret arbejdsplads skal fungere optimalt, udfører vi altid akustiske beregninger og tænker veldokumenterede akustiske produkter ind i projektet som Troldtekt, siger Mette Gravergaard.

 

Se flere billeder fra Sweco Architects' kontor i Århus her

Fakta: Om Sweco i Danmark

  • I Danmark tæller Sweco 1.350 medarbejdere, hvoraf de 330 er arkitekter i Sweco Architects.
  • Ud over kontoret i Aarhus har Sweco k integrerede kontorer med både arkitekter og ingeniører i København, Silkeborg, Herning og Odense.
  • Derudover har Sweco kontorer i 13 andre europæiske lande: Norge, Sverige, Finland, Estland, Litauen, Bulgarien, Polen, Tjekkiet, Tyskland, Holland, Belgien og England.