Fremtidens kontor skal kunne skifte form

Arkitekt og ansvarlig for Kontor hos Arkitekterna Krook & Tjäder står bag en af Göteborgs nye kontorbygninger, Slakthuset, hvor både stedets historie og et fleksibelt design er tænkt ind.

Læs om arkitekternes overvejelser, og få deres bud på kontortendenserne nu og i de kommende år.

Det mest bæredygtige og økonomisk forsvarlige er at designe kontorbygninger, der ikke skal renoveres fuldkommen på ny, når en ny lejer melder sin ankomst. Det stiller høje krav til bygningers fleksibilitet – og dermed også til arkitekter og bygherrer, når de langsigtede muligheder skal indtænkes fra start.

Sådan lyder det fra Lisa Karlsson, arkitekt og ansvarlig for Kontor hos Arkitekterna Krook & Tjäde – en af Sveriges største arkitektvirksomheder med 300 medarbejdere fordelt på kontorer i Göteborg, Malmø, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala, Östersund samt Kristianstad og Oslo i Norge.

Krook & Tjäder står blandt andet bag ejendomsselskabet Klöverns nye hovedkontor, en gennemrenoveret historisk bygning, der ligger centralt i Göteborgs gamle Slakthusområde. Her er det tidligere fryselager omdannet til attraktive kontorlokaler fordelt på to etager med respekt for bygningens industrielle udtryk.

Klövern var blandt de tre finalister til at vinde titlen som Sverige Snyggaste Kontor 2020.

Fleksibilitet er et must

Ifølge Lisa Karlsson er den overordnede tendens i kontordomiciler et behov for fleksible rammer.

– Markedet er blevet mere uforudsigeligt, og i dag har mange virksomhedsejere svært ved at forudsige, hvor mange medarbejdere de vil have inden for en fem- til tiårig periode. Vi ser derfor kortere kontrakter med mere fleksibilitet, hvor du kan øge og reducere kapaciteten på kontoret. Og en hurtig tilpasning af lokaler stiller krav til kontorernes design, siger hun og tilføjer:

– Det er hverken økonomisk forsvarligt eller bæredygtigt at bygge kontorlokaler med korte livscyklusser. Vi skal i stedet bygge fleksible kontorlokaler, der holder over tid – både i planløsning og udtryk. Her skal vi som arkitekter, bygherrer, lejere og andre involverede i projekterne hjælpe hinanden med at finde den rette løsning.

Hvor kan jeg have min hund?

En anden tendens, som dog også knytter sig til bygningers fleksibilitet, er, ifølge Lisa Karlsson, en øget efterspørgsel på service og ”den særlige oplevelse”, når man møder ind på kontoret. Med øget hjemmearbejde efter corona-pandemien er det ikke nok at møde ind til et skrivebord på kontoret – der skal tilføres mere værdi.  

– Det er en tendens, vi har set før, men som er intensiveret med pandemien. Der er efterspørgsel på service, som gør hverdagen lettere, men også giver lidt ekstra, når man som medarbejder tager på kontoret i stedet for at arbejde hjemmefra. Det kan være alt fra levering af frokost til en dagpleje for hunde. Mulighederne afhænger igen af kontorbygningens fleksibilitet til at indrette efter særlige ønsker.

Balance mellem nyt og gammelt

På Klöverns 850 kvadratmeter store hovedkontor i Göteborg var det netop et fleksibelt design, der skulle skabes. Samtidig havde den gamle bygning mange originale elementer, som skulle bevares for eftertiden. For Krook & Tjäder lå opgaven derfor i at bevare den originale arkitektur og samtidig skabe et kreativt miljø.

Ved indgangen havner man i hjertet af kontoret – en bred trappe, som også kan bruges til at sidde på, spise frokost, holde møder eller konferencer. Derudover er de øvrige områder opdelt i zoner samt mindre telefonrum og konferencelokaler.

For at give en modvægt til elementer fra bygningens industrielle tid er der anvendt materialer, der giver en eksklusiv stemning. Der er blandt andet overflader beklædt med træpaneler samt et gråt Troldtekt akustikloft. Akustikpladerne spiller designmæssigt sammen med de industrielle elementer og giver et behageligt lydmiljø på kontoret.

– Variation, bæredygtighedstiltag og fleksibilitet har været sporene igennem hele projektet. Vi har brugt området som inspirationskilde og lader rummet genfortælle sin oprindelige historie med det rå udtryk, der balanceres med bløde materialer. På den måde skaber vi attraktive miljøer for Klövern, for den enkelte og for samfundet, lyder det fra Lorena Zabala, arkitekt hos Arkitekterna Krook & Tjäder.

Fakta om Arkitekterna Krook & Tjäder

  • Grundlagt i 1988 i Göteborg og har i dag kontorer i Göteborg, Malmø, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala, Östersund samt Kristianstad og Oslo i Norge.
  • Beskæftiger sig indenfor arkitektur, byplanlægning, landskab, indretning og produktdesign.
  • Har 300 medarbejdere.

FOTO:

Lisa Karlsson, arkitekt og ansvarlig for Kontor hos Arkitekterna Krook & Tjäder

FOTO:

Lorena Zabala, arkitekt hos Arkitekterna Krook & Tjäder