Børnegården Bison: Rund og bygget af genbrugsfund
Med en filosofi om at bygge så let og så lidt som muligt har Sweco Architects fokuseret på at skabe en form og en konstruktion med et minimalt CO2-aftryk. Læs her, hvilke tanker der ligger til grund for den cirkelformede daginstitution Børnegården Bison i Gl. Rye, Danmark.
Helt rund og bygget i træ. Det er i korte træk beskrivelsen af Børnegården Bison i Gl. Rye, Danmark, der hver dag danner rammen for 130 vuggestue- og børnehavebørn.
Bag den særlige konstruktion står Sweco, der som både arkitekt og ingeniør på projektet har haft til opgave at skabe en tidssvarende daginstitution med et minimalt CO2-aftryk. En opgave, der har krævet en lidt anderledes tilgang. Det fortæller Tina Lind, arkitekt og kreativ leder for læring og fritid hos Sweco:
— Når man skal bygge med bæredygtighedstiltag, og når man bygger daginstitutioner, er det helt afgørende at have så effektiv en bygning som muligt med en meget lav brutto-/nettofaktor, hvor de fleste kvadratmeter går til børnene. Den runde form løser dette, da cirklen er den mest kompakte form, der findes, og gangarealerne kan reduceres til et minimum, forklarer hun og fortsætter:
— Over de seneste år er man blevet dygtigere til at bygge i trækonstruktioner, og derfor var det naturligt for os at kigge i den retning, da det er mindre CO2-krævende end andre alternativer. Vi valgte den runde form, fordi den er så effektiv og har mindst mulig facade. Man kan sige, at det er pragmatisme, der møder drømmen om et rundt byggeri, siger Tina Lind.
Velkendte materialer i nye rammer
Der er løbende udarbejdet LCA-screeninger på projektet, ligesom der er arbejdet med variansstudier i forbindelse med materialevalgene, og det har været en kontinuerlig balancegang mellem materialer med et lavt CO2-aftryk og materialer med lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger.
— Når vi skal holde aftrykket så lavt som muligt, er vi nødt til at afsøge alle muligheder. I dette projekt har det blandt andet betydet, at vi har kigget efter allerede eksisterende materialer, vi kunne genbruge i det nye projekt, siger Tina Lind og fortsætter:
— Helt konkret har vi fået en masse røde genbrugssten fra et gammelt Per Kirkeby-monument og 3.800 genbrugstegl fra en gammel tandlægebygning på Virring Skole til bygningens indvendige vægge. Derudover har vi udarbejdet en inventarstrategi, hvor vi har genbrugt og renoveret inventar fra den gamle institution, så alt, der kunne genanvendes, er blevet genanvendt.
Efter ønske fra bygherren er der installeret hvidmalede Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM™ i loftet. FUTURECEM er en cementtype med en andel af kalcineret ler og kalkfiller, der giver et reduceret CO2-aftryk i forhold til traditionel cement og derfor passer ind i tegnestuens filosofi for projektet.
— Man har fra bygherres side ønsket at skabe et lyst hus og samtidig bruge Troldtekt for at skabe en god akustik. Løsningen er blevet de hvidmalede Troldtekt plader i lofterne, der både bringer lyset ind og skaber et roligt modspil til de røde tegl, fortæller Tina Lind.
De malede Troldtekt akustikplader baseret på FUTURECEM har et CO2-aftryk, der over hele produktets livscyklus er 34 procent lavere end for malede Troldtekt plader baseret på traditionel hvid cement.
Lavt klimaaftryk på flere niveauer
Hos Sweco er de tilfredse med, hvordan Børnegården Bison står i dag. Den endelige LCA-beregning endte på 8,79 kg/CO2/m2/år, og selvom det i dag måske ikke lyder lavt, skal man huske, at Børnehuset Bison blev tegnet i 2022, hvor de første LCA-krav endnu ikke var trådt i kraft.
— Helt fra start var der tale om et pilotprojekt, og vi gik ind i det uden at vide, hvor langt ned vi kunne komme i CO2-aftryk. Vi har haft mulighed for at teste materialer, metoder og former, og jeg synes, vi har leveret et stykke bygningskunst – altså noget, der er flot, men også muligt. Og det kan vi godt være stolte af.
Læringen fra dette projekt tager Sweco med sig videre – og der bliver helt sikkert brug for dem. Ifølge Tina Lind går det nemlig kun én vej, når vi taler om byggeriers CO2-aftryk.
— Det er min oplevelse, at vi har nogle ambitiøse politikere, der virkelig vil noget på det her område og tager det alvorligt. Det stiller krav til os, og vi skal hurtigt tilpasse os, men det er rigtig dejligt at opleve, at det går så stærkt med at implementere tiltagene, for det er nødvendigt.
Hun rejser dog samtidig spørgsmålet om, hvordan vi definerer bæredygtighed i byggeriet:
— Lige nu taler vi meget om materialer med lavt klimaaftryk, og hvis vi opgør det i CO2, som vi har gjort på Børnegården Bison, så er der nogle naturlige valg at tage. Omvendt vil mange af de bygninger, vi bygger i dag, måske ikke holde nær så længe, som dem vi byggede for 100 år. Et holistisk perspektiv med blik for både det kortsigtede og det langsigtede miljøaftryk er vigtigt, afslutter hun.
For nu – og forhåbentlig også i de næste mange år – står Børnegården Bison dog solidt plantet i det naturskønne område ved Himmelbjerget.
Tina Lind, arkitekt og kreativ leder for læring og fritid hos Sweco Architects.