En fremtid med biobaserede byggematerialer

Ler, halm, ålegræs og tang. Det er nogle af de biobaserede materialer, der – foruden den stigende brug af træ – kan være inde i overvejelserne, når bygherrer og rådgivere udtænker fremtidens byggeri. Det kan være en god idé at tænke i alternative materialer af hensyn til både miljøet og brugerne.

18.09.2024

Læs her i artiklen om et biobaseret byggesystem. Tag også med til danske og tyske bygninger, hvor de biobaserede materialer i kombination med blandt andet Troldtekt træbeton bidrager til et godt indeklima.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Feldballe Friskole på Djursland

God isolering, bedre indeklima og lokal produktion. Der er mange fordele forbundet med de biobaserede byggematerialer, der stille og roligt vinder indpas som alternativer til for eksempel de klassiske mursten.

I Feldballe på Djursland (Danmark) er den lokale friskoles tilbygning med fysik-, kemi- og naturfagsundervisningslokale bygget i nøje udvalgte materialer, der er produceret med omtanke for både miljø og mennesker. Det skyldes særligt samarbejdet mellem skolen, Henning Larsen Architects og EcoCocon Danmark.

– Med vores byggesystem, som vi blandt andet har brugt til tilbygningen på Feldballe Friskole, kan vi bidrage til at opføre bygninger af fornybare, etårige restafgrøder fra landbruget. Materialer, der holder i generationer, siger Lars Keller, der er direktør i EcoCocon Danmark, inden han fortsætter:

– Vi oplever, at der stadig er manglende viden mange steder i branchen, hvor man ikke kender til fordelene ved biobaserede byggematerialer eller har forståelse for deres potentiale – til trods for de helt åbenlyse fordele, der er ved materialer som blandt andet halm.

Stabil og åndbar skolekonstruktion

På Feldballe Friskole er det i særdeleshed de biobaserede halmelementer fra EcoCocon Danmark og den indvendige beklædning bestående af ler-finpuds, der sørger for at tilbygningen er gearet til undervisning hele dagen – selv i de sidste moduler, hvor luften i et klasselokale ellers kan være tung.

Til trods for den gode isolering er konstruktionen diffusionsåben og afgiver ikke skadelige gasser. Og det skyldes blandt andet de Cradle to Cradle Certified® halmelementer samt ler-finpudsen.

– Biobaserede byggematerialer har naturligt mange klimamæssige fordele, som er meget vigtige i denne branche, men det handler i høj grad også om brugernes fordele. Når vi taler børn og undervisning er det vigtigt, at indeklimaet er stabilt, og at temperaturer og fugtniveauer ikke løber løbsk – og det kan biobaserede materialer bidrage til.

Foruden halmelementerne sørger et andet Cradle to Cradle Certified materiale – Troldtekt akustikplader – for god akustik og en stor ro til rummet. De træbaserede akustiklofter overflader harmonerer desuden med både vægge, sokler og vindueslister og binder rummet sammen til en samlet enhed. Desuden er Troldtekt Indeklimamærket efter Dansk Indeklima Mærkning (under Teknologisk Institut) i de bedste kategorier inden for afgasning og partikelafgivelse.

Læs mere om Feldballe Friskole

Europas største kontorbygning er af ler

Mens man på den danske skole er gået med halmelementer, kigger de i Tyskland mere mod jorden. Her har arkitektbureauet haascookzemmrich STUDIO2050 beklædt den økologiske fødevareforhandler Alnaturas hovedkontor i Darmstadt med en ydre facade af ler. Med sine 13.500 kvadratmeter er der tale om Europas største kontorbygning med denne facadetype – og desuden den første kontorbygning i verden, som har installeret geotermisk vægvarme. En jordkanal sørger desuden for, at der tilføres veltempereret luft fra den tilgrænsende skov.

Inden for strømmer dagslyset ind gennem store vinduespartier, mens trapper og gangbroer skaber forbindelsesveje og understreger bygningens åbne og generøst udformede karakter. I loftet er anvendt Troldtekt akustikplader, der ikke kun binder bygningens naturlige udtryk sammen, men også bidrager til et sundt indeklima og effektiv brandbeskyttelse.

Bygningen har opnået certificeringen DGNB Platin og har modtaget Deutscher Nachhaltigkeitspreis.

Læs mere om Alnatura Arbeitswelt

 

På den danske konference Biobaserede Byggematerialer i august 2024 var professor, stifter & partner i haascookzemmrich STUDIO2050, Martin Haas, med som oplægsholder. Flere af konferencens oplæg havde fokus på stampet lerjord som et muligt alternativ til beton i fremtidens bygninger.

Halm sikrer bedre indeklima i tysk børnehave

Længere mod nordøst – i Seddin ved Berlin – har tegnestuen werk A architektur også kigget mod de alternative byggematerialer. Her ligger daginstitutionen Kita Seepferdchen, der med sin idylliske placering mellem skov og vand er et slaraffenland for de mindste – også når de befinder sig indendørs.

I 2019 fik daginstitutionen nemlig en udvidelse i form af en innovativ havebungalow med lokalproduceret halm som sit primære isoleringsmateriale, der bidrager til et balanceret indeklima året rundt.

Derudover bidrager Troldtekt akustikpladerne på det skrånende loft ikke kun til en æstetisk flot oplevelse i bygningens indre, men også til at regulere lyden af leg og derved skabe en behagelig atmosfære for både børn og pædagoger.

Læs mere om Kita Seepferdchen

Læs flere artikler i temaet om bæredygtighed i byggeriet