Ejendomsudvikler sværger til Cradle to Cradle

Delta Development, der er ejendomsudvikler i både Holland og Tyskland, fik en mindre åbenbaring i begyndelsen af årtusindet efter at have læst bogen ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’. Siden har bogens ideer været styrende for firmaets mange projekter.  

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at forfatterne William McDonough og Michael Braungarts bog fra 2002 har været skelsættende. I dag er designkonceptet Cradle to Cradle alment anerkendt, og det har også sat dybe spor hos ejendomsudvikleren Delta Development.  

– Selvom bogen primært fokuserer på at skabe en ramme for mere bæredygtig produktudvikling og -design, så vi i ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’ også en filosofi, der kunne overføres til byggeriet, forklarer Edwin Meijerink, der er adm. direktør for Delta Projektentwicklung & Management GmbH i Tyskland.

Sammen med Coert Zachariasse, der er adm. direktør for Deltas hollandske afdeling, udgør han topledelsen i firmaet.

Delta Development kastede sig i årene før finanskrisen ud i at overføre Cradle to Cradle-kriterierne til deres byggeprojekter, og timingen viste sig at være helt rigtig.

– Ikke mindst i Holland blev der i årene op til finanskrisen bygget i stor stil, men bygningerne var kendetegnet ved kortsigtede valg af både design og materialer. Der gav Cradle to Cradle-principperne os et redskab til at fokusere vores byggeprojekter og vælge kvalitetsmaterialer, forklarer Edwin Meijerink.

 

FOTO:

Edwin Meijerink, adm. direktør for Delta Projektentwicklung & Management GmbH i Tyskland.

Bygninger med unikke temaer

Når Delta Development bringer Cradle to Cradle-principperne i spil i byggeprojekter, tager firmaet udgangspunkt i de fem kategorier af kriterier, som også bruges til at evaluere produkter ifølge Cradle to Cradle. Det vil sige, at byggeriet vurderes i forhold til materialesundheden, det cirkulære potentiale, ren luft og klimabeskyttelse, beskyttelse af vand og jordressourcer samt social retfærdighed.

– Når vi skal i gang med et byggeri, bruger vi kategorierne som en slags tjekliste, men vi sørger også for, at hver enkelt bygning får sit eget ”tema”. Så fokus i et byggeri eksempelvis er på at beskytte vandressourcen, mens vi i et andet lægger hovedvægten på at sikre genanvendelighed og opfylde det cirkulære potentiale, siger Edwin Meijerink.

Han nævner som eksempel byggeriet af Levi Strauss & Cos logistikcenter i Dorsten i Tyskland. Bygningen er designet med genanvendelse for øje, og alle materialerne er registreret i et materialepas, som sikrer, at de let kan skilles ad efter endt brug. Samtidig er der i bygningen, der til daglig rummer 650 medarbejdere, lagt vægt på at bruge Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer og have fokus på et godt indeklima.

Kompetent hjælp fra eksperter

Cradle to Cradle beskriver, hvordan materialer og næringsstoffer på en sikker måde kan indgå i potentielt uendelige kredsløb. Så et produkt eksempelvis efter endt brug kan nedbrydes i det biologiske kredsløb og blive til næringsstof eller planter. Eller hvordan for eksempel elektronik – hvis det designes rigtigt – kan skilles ad i enkeltmaterialer efter brug og indgå i nye produkter i det tekniske kredsløb. Målet er at undgå affald og spild.

Fordi Cradle to Cradle er designprincipper til produktudvikling, skal de også ”oversættes”, når de overføres til hele byggerier, forklarer Edwin Meijerink.

– En bygning kan ikke sammenlignes med et produkt, men der er alligevel en del, der kan overføres. Centralt for os er at træffe kloge materialevalg, og der får vi løbende hjælp, siger han med adresse til konsulentfirmaet EPEA GmbH. EPEA er stiftet i 1987 af en af medforfatterne til den oprindelige bog om Cradle to Cradle, Michael Braungart.

– Vi stræber efter at bruge Cradle to Cradle-certificerede produkter og byggematerialer i vores projekter, og der bruger vi EPEA til at validere de klogeste materialevalg, siger Edwin Meijerink.

Krav til dokumentationen

Når Delta Development lader Cradle to Cradle være omdrejningspunkt for deres ejendomsudvikling, skyldes det ifølge Edwin Meijerink, at tilgangen også fører til bygninger, der kan leve op til de etablerede bygningscertificeringsordninger som DGNB, LEED og BREEAM:

– Vi oplever, at vi med denne tilgang også kan få vores bygninger certificeret, siger han. Han peger dog på, at det stiller store krav til samarbejdet og dialogen med leverandører og producenterne af byggematerialerne.

– Det stiller krav til dokumentationen fra vores leverandører. Vi oplever ikke de store vanskeligheder i forhold til europæiske leverandører, men det kan straks blive sværere at få de rigtige oplysninger, når vi bevæger os til andre dele af verden, siger han.   

Fakta om Delta Development

  • Delta blev stiftet som udviklingsselskab i 1988 i Holland.
  • I dag er firmaet både til stede i Tyskland og Holland.
  • Deltas direktør er Coert Zachariasse, mens Edwin Meijerink er adm. direktør for firmaets tyske afdeling.