Mågerne er fløjet, og arkitekturen folder sig ud
De nordlige havnearealer i Aarhus er over de seneste syv år blevet forvandlet fra containerterminal til en attraktiv bydel, hvor kendte tegnestuer skaber spændende arkitektur. Det kan være en udfordring at få byliv med ind i nye bydele, men havnebade, ø-haver, restauranter og en udsigtspost i 128 meters højde skal gøre Aarhus Ø til et samlingspunkt i byen.
Lighthouse, Z-Huset og Isbjerget er nogle af de projekter, som har taget springet fra tegnebrættet til havnefronten på Aarhus Ø. Og nye bygninger skyder op, i takt med at den tidligere containerhavn bliver forvandlet til en attraktiv bydel med spændende bolig- og erhvervsbyggerier.
– Der er åbenlyse fordele ved at bygge ved vandet, for det tiltrækker internationale arkitekter, som folder kreativiteten ud i interessante projekter. Vi har lige vundet retten til at færdiggøre projektet Lighthouse og skal derfor i gang med at bygge et højhus på 128 meter. Samtidig arbejder vi sammen med BIG om byggeriet AARhus, hvor vi blandt andet skal opføre seks restauranter, et teater og små badehuse, siger byudvikler Rune Kilden, medejer i anpartsselskabet Kilden & Mortensen.
I 2009 overtog Rune Kilden i samarbejde med lokale investorer byggeretten til Lighthouse, som er tegnet af 3XN. Det blev starten på en tilværelse som ”havnearbejder” med et brændende engagement i etableringen af Aarhus Ø. Han kigger ud over bydelen fra sit kontor på ottende etage i det nyopførte erhvervsbyggeri Pakhusene. Byggeriet er tegnet af AART architects og opført på tanken om deleøkonomi: Virksomhederne i bygningen deler en række faciliteter med hinanden, og beboerne i området har glæde af faciliteter som fitness, parkering og kantine efter arbejdstid.
Fra boligområde til byliv
Siden første spadestik på Aarhus Ø har ejendomsudviklerne forsøgt at skabe byliv via midlertidige kulturprojekter. Fem år efter de første beboere flyttede ind i bydelen, er der nu kommet politisk fokus på at skabe et mere permanent byliv på havnefronten. Det skal især skyde op omkring et af havnebassinerne, Bassin 7, som delvist bliver til havnebad i sommeren 2018.
– Det er ret nemt at kritisere en ny bydel for, at der ikke er byliv fra dag et, men der skal jo være en kritisk masse af mennesker, som kan skabe livet. Med de mange nye boliger har vi skabt potentialet, og over de næste år vil vi forhåbentlig forløse det, siger Rune Kilden.
Arkitekter, byplanlæggere, entreprenører og byudviklere har lagt et lag af nytænkning ned over den oprindelige helhedsplan for Aarhus Ø. De har blandt andet bevæget sig væk fra tanken om store åbne pladser.
– Det er fint og vigtigt med sigtelinjer og smukke visuelle sammenhænge, men åbne pladser kan være problematiske, for ofte egner de sig ikke til at skabe byliv. Derfor har vi i samarbejde med Aarhus Kommune gentænkt planen ved Bassin 7, og sammen med andre projektudviklere arbejder vi med aktiviteter som strandbar, havsvømmebane og Ø-haver, hvor vi laver urban farming. Det handler om at fange samfundstendenser, siger Rune Kilden og fortsætter:
– Folk skal have en reason to go for at bevæge sig ud af den gamle bykerne og blive en del af livet på Aarhus Ø. Havnebadet, konferencehotellet og nye restauranter bliver store game changere. Og platformen på øverste etage i det nye Lighthouse bliver en attraktion i sig selv, når alle, der har lyst, kan skue ud over regionen i 128 meters højde.
Arkitekter med indsigt
Bygningerne på Aarhus Ø er en vandring mellem arbejde fra internationalt anerkendte tegnestuer. Rune Kilden har været eller er involveret i fem projekter. Ved Bassin 7 samarbejder han både med BIG og SLETH Arkitekter, som han kalder en af de nye spændende arkitektvirksomheder på Aarhus-scenen.
– Det kombinerer internationalt udsyn med lokal indsigt. Aarhusianske arkitekter kan afkode byens dna og give sparring på, hvilke mennesker vi skal sætte ind i bygningerne for at forløse potentialet. Vi kan godt have en ambition om at bygge en fed restaurant, men restauranten bliver ikke federe end restauratøren. De kender måske også en lejer, som giver x-factor til et kontorlejemål, siger Rune Kilden.
– Mange af de aarhusianske arkitekter er til stede på den internationale scene, så jeg vil ikke sige, at bygningen får et meget anderledes udtryk, hvis jeg samarbejder med en lokal arkitekt. De aarhusianske tegnestuer kommer bare med en helhedsfornemmelse for byen, som både projekterne og jeg nyder godt af. Den finder man i øvrigt også hos BIG, som har flere medarbejdere, der er født og opvokset i Aarhus, og som derfor forstår byens kvaliteter og potentiale, tilføjer han.
FAKTA: Om Aarhus Ø
- I 2012 flyttede de første nye beboere ind på Aarhus Ø.
- Området på den nordlige del af havnefronten havde tidligere været containerterminal, men i 1999 blev en idekonkurrence startskuddet til en langsigtet forvandling af De Bynære Havnearealer.
- Rygraden i Aarhus Ø er en ca. 1 km. lang boulevard. Langs boulevarden ligger tre bydelspladser.
- Den nordligste plads gennemskæres af kanaler, som deler området op i fire øer og giver de nye bolig- og erhvervsbygninger udsyn til vand.