Aarhusiansk arkitektbiennale har vækstambitioner
Det aarhusianske arkitektmiljø er som en stor familie, der i 2014 blev officielt samlet i The Architecture Project. Erhvervsklyngen synliggør arkitekterne i Aarhus og skaber arbejdspladser i de kreative erhverv.
Det sker blandt andet via events som Rising Architecture Week, der afvikles 11.-15. september 2017 i Aarhus. Bestyrelsesformand i The Architecture Project og partner i Arkitema, Jørgen Bach, beskriver ambitionerne.
Biennalen Rising Architecture Week skal være et udstillingsvindue for den aarhusianske arkitektur. Hospitaler, skoler, universiteter, Danmarks første letbane, museer, biblioteker og spændende boligbyggerier skal vises frem. For i anledning af at Aarhus er europæisk kulturhovedstad, skal arkitekter, investorer, entreprenører, byplanlæggere, lokalpolitikere og alle andre parter i byggeriet i både ind- og udland få øjnene op for, hvad det aarhusianske arkitektmiljø kan skabe.
– Aarhus 2017 er en oplagt anledning til at lancere Rising Architecture Week. Europas blik er rettet mod Aarhus, og det skal arkitektmiljøet bruge til at sætte spotlight på vores styrkepositioner, som er byudvikling, sundhedsbyggeri, bæredygtige boliger og liveable cities, siger Jørgen Bach, partner i Arkitema og bestyrelsesformand i The Architecture Project (TAP).
Et familiært fagligt fællesskab
TAP, som arrangerer Rising Architecture Week, udsprang i 2014 af et naturligt fællesskab, som altid har kendetegnet arkitektmiljøet i Aarhus. Byen rummer trods sin størrelse en ganske stor arkitektbranche.
– Vi har gået på den samme arkitektskole og arbejdet de samme steder. Derfor har vi knyttet nærmest familiære bånd, så arkitektklyngen i Aarhus har altid været en realitet. I 2014 blev partnerskabet formaliseret i TAP og fik også et erhvervsfremmende perspektiv, forklarer Jørgen Bach.
TAP’s mest fornemme opgave er ifølge formanden at gøre opmærksom på styrkerne i de aarhusianske arkitektfirmaer og skabe nye arbejdspladser inden for de kreative erhverv.
– Det er 15 år siden, der er startet en arkitektvirksomhed i Aarhus, som er blevet til mere end 50 mand. Og når nye talenter bliver udklækket fra skolen, køber de straks en enkeltbillet til København. Det er et problem for branchen. Vi skal sørge for erhvervsudvikling og opstart af nye arkitektvirksomheder i Aarhus, for her er fyldt med spændende projekter og muligheder, siger Jørgen Bach.
Vækstlag og opmærksomhed
TAP tilbyder blandt andet mentorordninger og rygdækning til nystartede arkitektvirksomheder, så offentlige bygherrer ikke tøver med at hyre uprøvede arkitekter ind på større opgaver. Sideløbende arrangerer TAP forskellige events, som skal tiltrække international opmærksomhed. Rising Architecture Week er en af dem.
– Vi er meget opmærksomme på, hvad der sker, når kulturårets rampelys slukker i 2018. Forhåbentlig har initiativerne under Aarhus 2017 overbevist politikerne om, at deres opbakning og forståelse betyder meget for arkitektklyngen i Vestdanmark. Interessen for byudvikling og arkitektur forsvinder forhåbentlig ikke i 2018, siger Jørgen Bach.
- En arkitekturbiennale med workshops, installationer, foredrag og arrangementer i byen.
- Omdrejningspunktet er at debattere, hvordan arkitektur kan spille en væsentlig rolle i innovative løsninger på fremtidens samfundsudfordringer.
- Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS), John Thackra (UK) og arkitektkollektivet Raumlabor (DE) er blandt deltagerne, som deler deres synspunkter i kunstværker og debatter.
- Alle med interesse for arkitektur og byudvikling inviteres til at deltage i og bidrage aktivt til Rising Architecture Week 2017.
- Troldtekt er officiel partner for biennalen, som afvikles 11.-15. september i Aarhus.
- Se det fulde program for Rising Architecture Week.