Almene boliger er lejeboliger, opført som offentligt støttet byggeri af godkendte boligorganisationer. Det medfører, at sektoren har en række sociale forpligtelser, herunder at tilbyde boliger til alle befolkningsgrupper, også til borgere med særlige behov, som for eksempel handicappede, psykisk syge, flygtninge og beboere, der skal genhuses midlertidigt. Kommunen har typisk råderet over hver fjerde bolig til at kunne anvise borgere.
Alt fra finansiering af nybyggeri, renovering af eksisterende boliger, boligstørrelse og aktiviteter, som en boligorganisation må involvere sig i, er underlagt almenboligloven. Almene boligforeninger står på tre ben: De er non-profit, de styres af beboerdemokrati, og de har en finansieringsmodel, hvor stat og kommune medfinansierer opførelsen af boliger og har mulighed for medbestemmelse i driften. Netop finansieringen betyder, at den almene boligsektor kan bruges som et finanspolitisk instrument, når der er behov for at sætte ”gang i samfundshjulene”. Det er derfor, at corona-epidemien har medført fremrykkede milliardinvesteringer.
Når boligorganisationerne bygger nyt eller renoverer, er de forpligtede til at skabe mest mulig værdi, og byggeriet skal have en god arkitektonisk, teknisk, sundhedsmæssig og miljø- og energimæssig kvalitet. Af samme grund ser vi – historisk og i dag – at innovative arkitekter har søsat mange bemærkelsesværdige almene boliger i hele landet.