Aalborg Kommune er en af de bygherrer, der tester den frivillige bæredygtighedsklasse frem til sommeren 2022. Her er formålet at samle erfaringer fra byggebranchens praktiske anvendelse af klassen, som rummer syv bærende principper – og to ekstra for boliger. Med på listen er blandt andet vurdering af klimapåvirkning og totaløkonomi i bygningens samlede livscyklus (LCA og LCC), dokumentation af problematiske stoffer og afgasning til indeklimaet.
– Nogle af de positive elementer er, at der bliver stillet mere præcise krav til LCA og LCC. Dog kun på udvalgte materialer, og her må evalueringen vise, om kravene er omfangsrige nok. Det er også LCA og LCC, der bliver den største og dyreste tidsrøver for os bygherrer. Vi vil gerne selv kunne udføre tidlige beregninger for at sammenligne konsekvenser af forskellige valg. Her mangler vi i dag værktøjer, som er mere bygherrevenlige og mindre ingeniørtunge, siger Peter Munk.
– Der er også brug for mere standardisering på materialesiden. Ensartede datablade, miljøvaredeklarationer og materialepas er nødvendige til at beregne CO2-udledning og miljøpåvirkning, tilføjer han.
Aalborg Kommune har regnet sig frem til, at det i opførelsen af en ny daginstitution til 20-25 millioner kroner vil koste cirka 200.000 kroner ekstra at arbejde med den nye bæredygtighedsklasse.
– Sådan var det også, da energiklasserne kom frem. Men vi forventer, at vores samarbejdspartnere opbygger viden om klassen, og vi kommer til at skrue op for kravene i vores udbud. Vi vedtog allerede i 2014 en ambitiøs strategi, og vi kan se, at vi lykkes bedst med projekterne, når vores samarbejdspartnere generelt arbejder med bæredygtighedstiltag frem for at anskue bæredygtighed fra projekt til projekt, siger Peter Munk.