Temaer
Hos Troldtekt sætter vi fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.
Her på siden har vi samlet en oversigt over de forskellige temaer, vi løbende udgiver. Dyk ned i alt fra indeklima i skoler til innovation inden for arkitektur – og læs interviews med arkitekter og førende forskere.
God fornøjelse!
Renovering og transformation
Byggeriet står for op imod 40 procent af verdens ressource- og energiforbrug samt CO2-udledning. Der er potentiale for at udnytte ressourcerne bedre ved at vælge sunde materialer med lang levetid og transformere eksisterende bygninger til nye formål.
Seniorarkitektur
Demografien går mod en større andel af ældre i befolkningen. Det stiller krav til mere fleksibel arkitektur af høj kvalitet.
Fremtidens sunde skoler
Corona har ramt skoleundervisningen hårdt. Men paradoksalt nok har pandemien også afsløret områder, hvor vores skoler kunne bygges, renoveres og indrettes smartere.
Her på temasiden kan du læse mere om udfordringerne – og få eksperternes bud på løsninger, der imødekommer behovene for effektiv læring i et sundt indeklima.
Træ i byggeriet
Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet. Så hvad skal der til, før træ for alvor slår rødder i byggeriet?
På denne temaside sætter vi fokus på fordelene ved træbyggeri – og nogle af de barrierer, der kan være for at bygge mere i træ.
Arkitektur i de store byer
De største danske byer bliver ofte fremhævet internationalt som nogle af verdens mest seværdige. Tag med på online arkitekturrejse til København og Aarhus.
Bæredygtighed i byggeriet
Her på temasiden kan du læse om tendenser og milepæle inden for dokumenteret bæredygtigt byggeri. Få et overblik over mange af de bygningscertificeringer, der vinder frem i disse år – til fordel for brugerne, ejerne og miljøet. Læs også, hvordan Troldtekt konkret bidrager positivt til pointene i de forskellige ordninger.
Inspiration til private boliger
I hjemmet tilbringer vi det meste af vores tid – måske også en del af arbejdstiden. Det er her, vi er sammen med dem, der betyder mest for os. Hvor vi lader op, hvor børnene vokser op, hvor livet leves.
Design af kontorbyggeri
Flere hjemmearbejdsdage og online-møder er blevet den nye normal. En pandemi og bedre adgang til digitale samarbejdsformer stiller nye krav til designet af det fysiske kontor. Her er der for eksempel behov for flere små mødelokaler og zoner end tidligere.
Restauranter
Vidste du, at støj og musik har indflydelse på, hvordan maden smager? Og at dårlig akustik kan koste en stjerne i madanmeldelsen? Det kan du læse mere om her på temasiden.
Du kan også tage med til en række restauranter, der elegant har forenet den gastronomiske oplevelse med god akustik og et karakterfuldt design. Og så kan du læse om arkitekternes overvejelser bag indretningen.
Alment boligbyggeri
Den almene boligsektor spiller en central rolle i dansk arkitektur og står for byggeløsninger, der er innovative og bæredygtige. Det gælder, når boligselskaberne bygger nyt – men også i forbindelse med renoveringer, som fylder godt i ordrebøgerne hos arkitekter og entreprenører.
Her på temasiden kan du se inspirerende eksempler på dokumenteret bæredygtigt boligbyggeri – og læse interviews med bygherrer, arkitekter og eksperter.
Helende arkitektur
Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene.
Svømmehaller og friluftsbade
Svømning og vandmotion er populært på tværs af alder og niveau. Vi bruger svømmehaller, friluftsbade og havnebade til at træne, slappe af og hygge os med familien. Mange steder bliver faciliteterne renoveret, eller helt nye bliver bygget, så arkitekturen matcher de varierende formål og brugerscenarier.
Her på temasiden kan du læse om arkitektoniske udfordringer og muligheder i designet af svømmebade. Læs også om de trends, der ifølge eksperterne vil dominere i fremtidens svømmeanlæg.
Design og innovation i arkitekturen
Innovation skal sikre, at arkitekturen konstant udvikler sig – funktionelt og æstetisk. De fleste mennesker opholder sig 80-90 procent af tiden indendørs, og når netop funktion og design smelter meningsfuldt sammen, kan det gøre en stor forskel for hverdag og velbefindende.
Det kan du læse mere om her på temasiden, hvor arkitekter fortæller om deres innovative tilgang til design.
Sundhed og indeklima i bygninger
Bæredygtigt byggeri er i fremmarch, men store mængder skadelige stoffer i byggematerialer slipper igennem til nye og renoverede bygninger.
Arkitektur til sport og bevægelse
Sport og bevægelse foregår i mange forskellige former og faciliteter. Her er det vigtigt, at arkitekturen er designet til fysisk aktivitet og støj men stadig med sans for æstetikken. På temasiden her kan du læse, hvordan fornyelse af eksisterende skoler kan hjælpe børn til at bevæge sig mere i hverdagen. Du kan også tage med til forskellige former for sportsbyggeri. Lige fra en komplet sportsby med multihal, tennisbaner, mountainbikespor og moderne sundhedscenter til et asfalteret gadeidrætshus.
Bedre børneinstitutioner
I daginstitutioner er det afgørende, at indeklimaet er sundt for både børn og voksne. Lokalerne skal være fri for skadelige kemikalier eller for meget CO2. Samtidig skal design og materialer bidrage til en god akustik i institutionerne, hvor er der er mange høje lyde.
Her på temasiden kan du læse om fokusområderne og se, at et sundt indeklima desværre ikke er en selvfølge. For eksempel er ventilationen mange steder mangelfuld.
Mørke lofter
Sort er det nye sort – for arkitektur med mørke materialer kan skabe en særlig stemning af intimitet og nærvær.
I dette tema kan du læse, hvordan de mørke lofter og materialer med tyngde vinder frem i indretningen.
Multikulturhuse
En række nye multikulturhuse har i de senere år set dagens lys. I både storbyer og landsbyer er husene uformelle mødesteder, som samler lokalsamfundet til sport, spisning, salsa – og alt derimellem.
Her på temasiden kan du få forskerens og arkitektens tanker om ”fremtidens forsamlingshuse”. Tag også med til vellykkede multikulturhuse, der skaber liv og fællesskab i storby og landområder.
BIM
I de vellykkede byggeprojekter leverer alle aktører præcise data, så software fanger mulige fejl, før de opstår. Fra idéstadie til projektering, opførelse og daglig drift giver Building Information Modeling (BIM) et overblik – helt ned på den enkelte bygningsdel.
Her på temasiden kan du blive klogere på, hvordan man som rådgiver arbejder systematisk med BIM. Og så kan du læse, hvordan du får gavn af de færdige BIM-objekter, som Troldtekt stiller til rådighed online.