Grøn er håbets farve
En af Danmarks absolut bedste skoler er blevet opdateret, så bygningerne afspejler undervisningens høje niveau.
For få år siden var Sønder Omme Skole en lidt støvet version af en typisk folkeskole fra 1960-erne. Røde mursten og uendeligt lange gange med en svag lugt af madpakke med leverpostej. I 2008 begyndte man derfor at arbejde for en modernisering af bygningerne. En vision der tog højde for skolereformen og som reducerede gangforløb til et minimum.
Den afholdte arkitektkonkurrence i 2012 blev vundet af Grønne & Jessen fra Varde, og der var bred opbakning om projektet. Billund Kommune afsatte 40 mio. kr. til en proces, der involverede både renovering, nedrivning og nybygning. Det er derfor nu en helt ny oplevelse at besøge Sønder Omme Skole, der ligger som nabo til kirken.
Sønder Omme Skole har knap 300 elever og er en vigtig samlende faktor i lokalmiljøet. I marts 2016 oplevede skolen den fornemme hæder at blive kåret som Danmarks tredje bedste skole. Blot en måned senere indviedes den ”nye” skole, som udover omfattende renovering, havde fået tilføjet helt nyt centrum - ”Valhal” - og en arkitekttegnet legeplads.
Farver som arkitektonisk effekt
På den nye bygning er facaderne dækket af strækmetal, og der er en helt anden positiv energi omkring bygningsanlægget end tidligere.
Når man træder ind i skolen, er loftshøjden det første man bemærker. Her er masser af volumen med flotte kig og plads til udfoldelse. Det næste man bemærker er de lysende grønne lofter og vægflader i den store centrale samlingssal Valhal. Det er virkelig et sanseindtryk, der bider sig fast. Lofterne er beklædt med malede Troldtekt akustikplader, som er monteret med skruer og uden synlige skinner. Den grønne farve fortsætter på en høj væg, der forbinder det eksisterende med den nye tilbygning.
Egentlig udtrykker serviceleder Per V. Nielsen nok meget præcis den generelle holdning til fornyelsen: ”Vi er sluppet af med de lange gange og de mange trapper. Alt er meget nemmere nu. Da håndværkerne begyndte at montere Troldtekt pladerne, var min første tanke: ”De er da godt nok meget grønne!” Nu har jeg vænnet mig til dem, og de liver op i alt det hvide og grå.”
I klasseværelser og i indskolingen er Troldtekt brugt i en mere traditionel- og afdæmpet version. Her har man valgt en mere neutral visuel virkning, men med fin fornemmelse for materialerne samspil.