Ro og recirkulering i Oslos nye lægevagt

Nybyggeriet ved Aker Sygehus er den første lægevagt i verden, som er certificeret efter BREEAM-standarden. Oslos syge eller tilskadekomne borgere bliver modtaget i rolige og varme rammer. Og trods global uro blev både tidsplan og budget for projektet overholdt.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. hospitaler

Et besøg hos lægevagten er ofte forbundet med smerter, ængstelse og måske endda panik. Den nybyggede lægevagt ved Sinsenkrysset i Norges hovedstad er derfor designet til at signalere alt det modsatte. Rammerne er enkle, lyse og harmoniske. Æstetisk og funktionelt er materialerne med til at give ro fra ankomsten. Her spiller det elegante marmorgulv, matterede glaspartier, lyse teglsten og Troldtekt akustiklofter alle en rolle.

Bag den harmoniske arkitektur ligger års grundige forberedelser fra teamet bag Oslos lægevagt. Nordic Office of Architecture har tegnet det 27.000 kvadratmeter store byggeri, hvor Skanska Norge som totalentreprenør, COWI som landskabsarkitekt og Advansia som projektleder har været andre aktører. Trods corona, krig og pressede forsyningskæder åbnede lægevagten som planlagt i november 2023 – opført inden for aftalt budget.

 

Gennemtænkte valg bag certificering

Ud over at skabe den bedst mulige atmosfære for både patienter og ansatte har teamet haft til opgave at opføre den første BREEAM-certificerede lægevagt i verden. Den internationale bæredygtighedsstandard vægter ni områder inden for miljø – og kræver gennemtænkte beslutninger om alt fra energi- og vandforbrug til indeklima og materialesundhed.

Lægevagten i Oslo har opnået certificering på niveauet ’Excellent’, som er det næstbedste af de seks niveauer i BREEAM. Solceller på de flade tage, en samlet passivhus-standard, genanvendte restmaterialer og en fossilfri byggeplads er blandt de mange tiltag.

 

Robuste og genanvendte materialer

Udvendigt er de to bygningskroppe passet flot ind på den grønne grund ved sygehuset. De sydvendte facader sikrer et godt lysindfald.
Brugen af lyse teglsten giver både et imødekommende arkitektonisk udtryk og sikrer robuste facader med en lang levetid.

Også indenfor er der tænkt i visuel ro og langtidsholdbare materialer. Fliser og sten fra Oslos gamle regeringsbygning er genanvendt. Det samme er sten og marmorrester fra opførelsen af Oslos nye nationalmuseum, som i stedet for at blive kasseret nu udgør et unikt gulv i lægevagtens ankomstareal.   

Troldtekt lofterne er i lys natur, som understøtter det harmoniske udtryk – og lofterne er med til at sikre den rette akustik i store dele af bygningen. Samtidig er Troldtekt træbeton et af de byggematerialer, der bidrager positivt til flere områder i BREEAM-certificeringen.