Rådgivning i øjenhøjde

Mellem Odense Universitet Hospitals høje bygninger ligger Livsrum omgivet af velvoksne træer. Et imødekommende sted opført i en menneskelig skala og venlige materialer.

Troldtekt, Livsrum
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Kræftens Bekæmpelse har sammen med Realdania opført en række Livsrum forskellige steder i landet. Her kan man som kræftpatient eller pårørende komme ind til en snak eller rådgivning med eller uden forudgående aftale. Her er ingen kitler eller skranker men tværtimod bløde møbler og kaffe på kanden.

Livsrum i Odense har fra start været et velfungerende og smukt hus, der lever op til sine egne målsætninger om at være skulpturelt, levende og landskabeligt. Bygningen er i dialog med det omkringliggende landskab og taler til kroppen med sine dynamiske former og menneskelige proportioner.

Huset er opbygget omkring et stort fælles opholdsrum, Livsrum, som de øvrige rum knytter sig til. En flydende rumlighed knytter rummene sammen og skaber et helstøbt hus, hvor man kan vælge fællesskabet til og fra. Den fine balance mellem det sammenhængende og adskilte er skabt ved at anvende materialerne på en bevidst og dynamisk måde der giver kontinuiteten, mens rummene er differentieret ved loftshøjden.

Livsrummet midt i huset er et højloftet rum med store vinduespartier, mens de mere tilbagetrukne nicher er mere intime med almindelig loftshøjde og indbyggede møbler. De hvide Troldtekt lofter, beklædt med hvidpigmenterede lister, understreger stemningen i Livsrummet, mens naturfarvet Troldtekt med lister af lærk spiller sammen med træbeklædningerne i de lavere tilstødende rum.

Betongulvet udgør en hård flade, der beskriver det flydende rumforløb. Som modspil er Troldtekt loftet lydabsorberende og skaber en god akustik og understøtter dermed husets venlige og intime atmosfære.

Bygningens arkitektoniske hovedgreb er på en gang meget præcist og favnende. Med tre horisontale bånd i henholdsvis beton, træ og metal sker en smuk og naturlig sammenfletning med landskabet og der opstår samtidig en dialog med kroppen. De stoflige overflader og bygningens proportioner giver ro og tryghed, mens det kontinuerlige rumforløb fint antyder livets cyklus.

- Arkitektur opleves med alle sanser. Ofte er vægten lagt på den visuelle sans, men det betyder meget for os, at arkitekturens ”lydrum”, ”duftrum” m.v. tænkes ind som en integreret del af helheden. Det at opnå det rette, beroligende lydbillede har således været af stor betydning for projektet. Lofterne fra Troldtekt, bygningens knækkede vægforløb, omfanget af planter samt de træbeklædte overflader har i samspil skabt et godt lydmiljø, fortæller arkitekt Mette Wienberg.