Homogene flader binder bolig sammen
Da arkitekt Per Ravn fra CUBO arkitekter skulle tegne familiens nye hus, blev det med udgangspunkt i et gårdhus. Materialerne underbygger den arkitektoniske idé om at lade inde og ude flyde sammen. Det er der kommet et meget harmonisk og smukt hus ud af.
I et nyt villakvarter nær Aarhus skiller denne bolig sig ud ved ikke at have knæhøje hække langs matriklen. Huset fremstår som en enkel og afdæmpet helhed i tegl og træ. En fin gårdhave er udspændt mellem carport-bygning og selve boligen med sorte låger ud til den omgivende græsplæne. Carporten indrammer fint indgangen til huset, som foregår via gårdhaven.
Per Ravn fortæller, at hans inspiration til gårdhavehuset kommer fra rejser til Kina - men også fra dansk modernisme, hvor udhænget gør det muligt at åbne boligen til gårdrummet i hele boligens længde. Huset er meget enkelt disponeret med opholdsrum og køkken orienteret mod gårdhaven og værelser og badeværelser langs den modsatte facade.
Gennemgående materialer
Tegl er et gennemgående materiale, der står som tunge murskiver og understreger fladerne i husets gavle. Den gule tegl fortsætter ind i boligen i gavlene, mens sort træ spænder ud mellem teglskiverne i den modsatte retning. Vinduerne er ligeledes sorte, så det samlede udtryk i facaden bliver en kombination af få materialer med gul tegl og sorte flader.
Hvid Troldtekt er anvendt i stort set hele boligen, hvilket giver en harmonisk visuel sammenhæng inde i boligen og samtidig bidrager til en behagelig akustik. Udhænget, der er en forlængelse af loftfladen, er ligeledes beklædt med Troldtekt, hvilket sammen med teglen understreger den flydende overgang mellem ude og inde. Per Ravn fortæller, at valget af materialer hænger sammen ønsket om at få ude og inde til at flyde sammen - men samtidig skulle materialerne have stoflighed og tekstur, hvilket træder meget frem i den ellers meget enkle arkitektur.