Midt i marehalmen og vestenvindens åbne vidder

I Søndervigs yderste klitrække ligger sommerhuset, der udenpå falder ind i den traditionelle egnsstil, men som kun har stået færdigt siden foråret 2020.

I 2018 købte Ebbe Dueholm Sunesen en grund, der sjældent kommer til salg. I yderste klitrække i Søndervigs vindblæste og betagende rå natur har han fået tegnet og bygget et nyt sommerhus, der passer perfekt ind i landskabet. Omgivet af natur er det blot at åbne døren, og du er midt i den.

Huset er en længebygning, og mod Vesterhavet er facaden enkel med store vinduespartier ud mod naturen.

– Vi har vredet al lækkerhed ud af grunden. Huset er bygget aflangt, så man kan se ud i klitlandskabet, uanset hvor man befinder sig. Når man kommer herhen, kører man over en lille bakke, som markerer, at nu er man på ferie, og støj fra biler er lagt bag en, fortæller Ebbe Dueholm Sunesen.

Selv bor han i København, og sommerhuset skal primært bruges til udlejning. Ebbe Dueholm Sunesen er dog faldet pladask for huset midt i klitterne, og det er derfor også blevet et nyt samlingssted for familien, der bor spredt rundt i landet.

Når naturen træder ind i boligen

Sommerhuset er bygget med egnstypiske materialer, blandt andet stråtækt tag og rødbrune mursten.

– Vi har forsøgt at skabe et hus i stil med de gamle klitgårde. Dog har vi fjernet alt det, der knytter sig til den krummelurede romantiske bondestil, og i stedet valgt et mere minimalistisk look.

Ebbe Dueholm Sunesen karakteriserer indretningsstilen som en 1970’er-stil med pudsede vægge, blottede bjælker, og hvor materialer som egetræ, sten og læder går igen.

– Jeg har en forkærlighed for gamle ting og materialer, der patinerer. Det bunder i en interesse i at invitere naturen ind så meget som muligt – og ikke blankt og poleret, som nye huse ofte har. Derudover har jeg brugt farver i stedet for kun enten grå, sort eller hvid.

Det er faren til en af Ebbe Dueholm Sunesens kammerater, som har bygget sommerhuset, og som igennem 30 år har specialiseret sig i denne type vestkysthus. Ud over at sommerhuset skal kunne holde til at blive udlejet, skal det tåle at stå der, hvor vestenvinden virkelig bidder fra sig.

Arkitektur og akustik

Med meget åbne rum og højt til loftet kan det være svært at styre akustikken i det nybyggede sommerhus. Derfor blev der monteret Troldtekt akustiklofter i farven lys natur i huset.

– Alle taler uopfordret om, hvor god akustik her er. Der er enkelte rum uden Troldtekt, blandt andet badeværelset, og det gør en vildt stor forskel. Det runger, og der er ikke hyggeligt at være i disse rum på samme måde som i resten af huset.

Sommerhuset er tegnet af Anni Baun Danielsen fra BaunArkitektur. At bringe naturen ind i huset har netop været målet i husets arkitektur. Og her har Troldtekt haft sin særlige rolle, fortæller hun:

– Når man står inde i huset og kigger op i Troldtekt pladerne, er det næsten som at se stråtaget nedefra.

– Det er netop den organiske effekt, vi har været på jagt efter til sommerhuset, supplerer Ebbe Dueholm Sunesen.