Fremtidens parcelhus udvikles i Nyborg
Realdania Byg stiller skarpt på ressourceforbruget i de danske parcelhuse. Det sker ved at opføre fem familieboliger, hvor CO2-aftrykket er begrænset på forskellige måder - under opførelsen og i brugsfasen. Et sjette hus skal samle erfaringerne fra de fem boliger.
CO2 er som bekendt en væsentlig årsag til klimaforandringer, og byggeriet i Danmark står for cirka 40 procent af landets samlede CO2-udledning. Der er derfor god grund til at kigge på, hvad der kan gøres for at minimere bygningers udledning – og ikke mindst at få overblik over, hvilke faktorer i et byggeri der koster mest på CO2-kontoen.
Det er det udgangspunkt, der er baggrund for projekt MiniCO2 Husene – et eksperiment, hvor Realdania Byg i 2013 og 2014 opfører en håndfuld nye parcelhuse på en grund vest for Nyborg. Husene skal på hver sin måde vise, hvordan man kan reducere ressourceforbruget og dermed CO2-udledningen i forskellige faser af en bygnings levetid.
– Hvis vi skal kunne håndtere klimaforandringer, er vi nødt til at finde ud af, hvad nyt byggeri kan bidrage med. Hidtil har vi været gode til at få styr på energi til opvarmning, men det er måske problematisk at fokusere for meget på én parameter, fordi man risikerer at glemme de øvrige forhold i byggeriet, som også udleder CO2. Byggeri er jo en enormt kompleks proces, siger Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder hos Realdania Byg.
Hele vejen rundt om aftrykket
Husene er tegnet af fem forskellige arkitektfirmaer med vidt forskellige udtryk. Upcycle House er udelukkende opført i genbrugsmaterialer, hvilket har sparet energi og CO2 ved opførelsen. De Vedligeholdelsesfri Huse er to huse, som er opført i henholdsvis traditionelle og meget moderne materialer, der ikke kræver vedligeholdelse de næste 50 år. Det Foranderlige Hus er designet til at imødekomme de energikrævende ombygninger, som et parcelhus typisk gennemgår i sin levetid, og er derfor mere fleksibelt i sin konstruktion og planløsning.
Det femte hus, Kvotehuset, adskiller sig ved at synliggøre det samlede energiforbrug i huset og derved tilskynde familien til at spare. En række tiltag i huset hjælper familien til at nå et ambitiøst mål om reduktion i energiforbrug og CO2. Familien har blandt andet fastsat en kvote for forbruget af vand, varme og el, og overskrides kvoten, lukker energiforsyningen ned, indtil man genstarter på en stor knap midt i huset. Formålet er at gøre brugerne mere bevidste om forbruget, hvad enten det handler om brusebadet, hårtørreren eller temperaturen indendørs.
Loftplader lå lige for
Troldtekt er anvendt i Det Foranderlige Hus, som er tegnet af GXN og Henning Larsen Architects, og i Kvotehuset, som Pluskontoret Arkitekter står bag. Kristian Nordheim fra Pluskontoret Arkitekter fortæller, at valget af Troldtekt lå lige for.
– Det har været væsentligt, at husets mange installationer har været nemme at komme til ved at afmontere en loftplade. En god akustik og et godt indeklima har vi også været opmærksomme på, da det er vigtige kvaliteter i en bolig, siger han.
I Kvotehuset er elektrisk lys i størst muligt omfang erstattet med dagslys, ligesom et væksthus, et køligt viktualierum og en overdækket tørreplads fremmer CO2-besparelserne.