Godsbanen - en urban collage
Kulturens vækstlag har fået en dynamisk platform i Aarhus.
Godsbanen ligger centralt i Aarhus, og området emmer af historie. Gennem mange år var stedet blandt de vigtigste godsterminaler i Danmark. De mange togskinner i området vidner stadig om denne position. Aarhus Kommune har nu konverteret bygningerne til et dynamisk vækstcenter for kulturlivet.
Den monumentale administrationsbygning og de to aflange lagerhaller er oprindeligt tegnet af statsbanernes arkitekt Heinrich Wenck. De blev opført i årene 1920 – 22. Et fornemt anlæg med en gennemgående arkitektonisk linje og med en stor kulturhistorisk bevaringsværdi.
Udover renovering og ombygning af de eksisterende bygninger, er der tilføjet en spektakulær nybygning tegnet af 3XN. En stor skråtstillet tagflade, der hæver sig op som en klippeformation i anlæggets midte. Som noget helt specielt, kan man vandre op på taget, der er udlagt som en offentlig platform med 360 graders udsigt over byen.
Det indre står ikke tilbage for det ydre, og tagets kantede form er afspejlet direkte i de irregulære rumforløb. Fornemmelsen er nærmest som af at befinde sig i en bunker eller en klippegrotte. Nybygningen rummer bl.a. teaterscener, folkekøkken og udstilling.
Hallerne
De store haller ligger som to parallelle fløje. De er sammenbygget med administrationsbygningen og opført som søjlefri haller, bygget op af limtræsbuer. I tagfladerne danner gennemgående bånd af rytterlys markante arkitektoniske elementer.
De to haller er bearbejdet vidt forskelligt af arkitekterne fra E+N Arkitektur. Især den nordlige hal er udnyttet maksimalt med et mylder af rum til forskellige aktiviteter. Det hele er opbygget omkring et smukt varieret gangforløb, der binder alle funktionerne sammen i den 150 meter lange bygningskrop. De gamle konstruktioner er friholdt og står så vidt muligt urørte, som en fortælling om bygningens oprindelige formål.
Her ligger værksteder, lydstudier, mørkekammer og åbne kontorer side om side. Arkitekterne siger: ”Vi har brugt Troldtekt i farven lys natur og med fin struktur på både vægflader og lofter. Det er et smukt materiale, der passer til de gamle konstruktioner. Det er blødt, råt og varmt på samme tid. Troldtekt er ”back to basics”. Samtidig klarer det de ekstremt høje krav til akustik, når mange kreative aktiviteter kører samtidigt.