Restaurant Tårnet
Christiansborg Slot ligger lige i hjertet af København. Med sin urokkelige tyngde og storhed er bygningsanlægget et sindbillede på magtens absolutte centrum. Christiansborg er også demokratiets højborg. Både Hoffet, Statsministeriet, Folketinget og Højesteret har alle deres hjemsted her, og dermed er ”Borgen” et såkaldt capitolium.
I 1884 brændte det andet Christiansborg Slot og den nuværende bygning – Det tredje Christiansborg - er opført i årene 1907 - 1927. Det centrale tårn er med sine 106 meter Københavns højeste punkt, og en uundværlig del af byens smukke skyline.
Frem til 2009 er Tårnet blevet udvendigt renoveret. Udover at kobberbeklædningen er blevet fornyet, har man også renoveret den grundlæggende betonkonstruktion, som visse steder var gennemtæret. Under restaureringen blev Folketingets arkitekter - Henrik Levinsen og Dorthe Andersen - opmærksomme på potentialet i det store tårnrum. Et fantastisk pulterrum med 11 meter til loftet, fyldt med statuer, historiske arkitekturmodeller og gigantiske løvefigurer. Som en scene fra en film, men med en enestående autenticitet og med mange års støv.
Folketingets præsidium og Folketingets formand Mogens Lykketoft blev begejstret for arkitekternes opdagelse og deres idé om, at der måske kunne etableres en offentlig adgang og en restaurant i Tårnet. De økonomiske midler blev bevilget, og det store arbejde med at omdanne stedet til sit nye formål gik i gang. En opgave med mange udfordringer, såvel tekniske som brandmæssige samt skrappe støjkrav til håndværkerne.
I juni 2014 blev Tårnet indviet med en utrolig velbesøgt restaurant samt adgang til et pulterrum med gipsskulpturer og bygningsmodeller. Restauranten har plads til 100 gæster, og det er den kendte kok Rasmus Bo Bojesen, som står bag det nye spisested. Sidst - men ikke mindst - er der offentlig adgang til udsigtsplatformen med 360 graders udsigt over Københavns tage.
I klart vejr skimtes Sverige i det fjerne. Restauranten er blevet en enestående arkitektonisk oplevelse, hvor fortid og nutid mødes på bedste vis. Dorthe Andersen siger om akustikken: ”Den grå Troldtekt falder rent visuelt meget fint ind i det rå rum og i betonen, - og lyden er så fin, så fin.”