Cirkulært træbyggeri i Aarhus

Landets højeste træbyggeri er bemærkelsesværdigt på mange måder. Det sætter nye standarder for cirkulært byggeri og moderne byggeris æstetiske udtryk.

Akustiske løsninger fra Troldtekt i professionelle arbejdsmiljøer

På Sydhaven i Aarhus sker en rivende udvikling fra netop at være havn til at være en udvidelse af midtbyen. TRÆ, som de tre bygninger hedder, er henholdsvis 78 og 27 meter høje og slår derfor rekord som højeste træbygning i landet. Bygningerne er opført med massive træsøjler og etagedæk i massivt træ. Kernen med blandt andet elevator er beton.

TRÆ er et flerbruger kontorbyggeri, hvor stueetagerne er forbeholdt butikker og showrooms med udgang til udeområderne. De tre bygninger er smukt flettet ind i Sydhavnen med en gåslange, som er en rød rampe, der snor sig omkring bygningerne og kobler sig på den historiske Kulbro. I fremtiden vil Kulbroen blive ført på tværs af en trafikeret gade, hvorved Sydhavnen bliver en del af midtbyen. Lendager har været arkitekter på projektet, og de har arbejdet bevidst med at gøre problem til potentiale med henvisning til genbrug af byggematerialer og restprodukter.

 

Materiale genbrug

Selvom bygningen er i træ, forhindrer lovgivningen, at facaden også er i træ. Her er i stedet valgt at skabe en meget speciel facade af et aflagt stål tag fra en boligforening med tilhørende solafskærmning af udtjente vindmøllevinger. Der er mange udfordringer i at genbruge byggematerialer, men også et stort potentiale i bestræbelserne på at minimere klimaaftrykket og udfordre den gældende æstetiske norm.

I kontorfællesskabet drevet af Companyons på første sal er anvendt Troldtekt i lys natur, som er hentet fra et andet byggeri. Troldtekt lofterne bærer ikke præg af slid og falder derfor fint ind i helheden. I bygningens toiletkerner er også anvendt Troldtekt i lys natur.

Nogle materialer er genbrug fra renoveringsprojekter, mens andre er overskudsmaterialer eller kasserede dele. På en etage i den midterste bygning har man eksperimenteret med genbrug af fx gulve og lofter, og på to andre etager er der eksperimenteret med henholdsvis upcyclede og biobaserede materialer. En del af formålet med TRÆ er at skabe viden og lære af projektet.