Troldtekt® baseret på FUTURECEM™ er nomineret til Deutscher Nachhaltigkeitspreis
De nye Troldtekt akustikplader baseret på cementtypen FUTURECEM™ er med i opløbet ved den prestigefulde bæredygtighedspris Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Vinderne kåres ved en prisuddeling i december, hvor blandt andre Bundeskanzler Olaf Scholz er med som æresgæst.
Deutscher Nachhaltigkeitspreis er – ifølge organisationerne bag – Europas største udmærkelse for miljøbevidst og socialt engagement. I 2023 er de nye Troldtekt akustikplader baseret på cementtypen FUTURECEM nomineret i kategorien ’Design’.
De nye akustikplader har et markant lavere CO2-aftryk end Troldtekt baseret på traditionel cement, hvilket er verificeret af Institut Bauen und Umwelt e.V. Akustikpladerne har desuden opnået en Cradle to Cradle-certificering på guldniveau.
– Deutscher Nachhaltigkeitspreis er den største hæder, vi som virksomhed kan opnå på det tyske marked. Alene en nominering er et kæmpestort skulderklap, som vi er meget stolte af, siger Tina Snedker Kristensen, bæredygtigheds- og kommunikationschef hos Troldtekt A/S.
– Troldtekt baseret på FUTURECEM er et konkret resultat af vores strategiske fokus på bæredygtighedstiltag og Cradle to Cradle-principperne igennem mere end et årti, tilføjer hun.
Prisuddeling med kansler som æresgæst
Deutscher Nachhaltigkeitspreis er siden 2008 blevet uddelt af Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. i samarbejde med blandt andre der Bundesregierung. I 2022 er virksomheder indstillet i seks kategorier, herunder kategorien ’Design’, hvor Troldtekt er nomineret.
En ekspertjury vælger vinderne, som kåres ved en stor prisuddeling 1.-2. december 2022 i Düsseldorf, hvor Bundeskanzler Olaf Scholz deltager som æresgæst.
Energiforbrug fra vedvarende kilder
Det særlige ved de nominerede Troldtekt akustikplader er cementen. Den patenterede cementtype FUTURECEM fra Aalborg Portland udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller og har et cirka 30 procent lavere CO2-aftryk end traditionel cement.
Troldtekt baseret på FUTURECEM har et CO2-aftryk, der er henholdsvis 26 og 38 procent lavere end for Troldtekt baseret på grå og hvid cement, målt gennem hele pladernes livscyklus. 97,8 procent af energiforbruget på Troldtekts egen fabrik kommer fra vedvarende kilder.
– Vi er lykkedes med at lancere et produkt, som har bevaret den naturlige styrke og den høje brandsikkerhed fra cementen, men som samtidig har et markant reduceret CO2-aftryk, siger Tina Snedker Kristensen.
Til gavn for både mennesker og miljø
Troldtekt er certificeret efter de førende standarder for ansvarlig skovdrift – PEFC™ og FSC®C115450 – og alt træet i akustikpladerne kommer fra certificerede skove.
– Samtidig har vi med vores Cradle to Cradle-certificering dokumentation for, at pladerne ikke indeholder nogen stoffer, der er skadelige for mennesker eller miljø. På den måde bidrager Troldtekt pladerne både til et sundt indeklima og et lavt CO2-aftryk i bygninger, samtidig med at de kan genanvendes efter endt levetid, siger Tina Snedker Kristensen.
Troldtekt arbejder på forskellige metoder til genanvendelse, så mindst muligt af den indlejrede CO2 skal frigives ved forbrænding, når akustikpladerne er udtjente efter mindst 50-70 år. Allerede i dag indgår fraskær fra Troldtekts fabrik i produktionen af ny cement hos Aalborg Portland. Et pilotprojekt skal afklare, hvordan den ordning kan skaleres til også at omfatte træbetonaffald fra nedrivning af bygninger.